Alapjogokért Központ

Belpolitika

Belpolitika

Kovács István

Demokrata, 2019. október 25.

Az elmúlt hetek hírei között egyértelműen az önkormányzati választás kampánya, majd pedig az eredmények elemzése dominált. Érthető: elég régen volt utoljára, amikor az ellenzék legalább részeredményeket tudott felmutatni, legyen szó önkormányzati, európai parlamenti, országgyűlési választásról vagy akár népszavazásról.

Törcsi Péter

Demokrata, 2019. augusztus 2.

2014-ben Tusnádfürdőn említette Orbán Viktor először az illiberális demokrácia fogalmát. Az egész világsajtót bejárta a tus¬vá¬nyosi beszéd. Úgy érezte a liberális mainstream média, hogy végre bebizonyosodott, amit mindig is gondoltak a magyar miniszterelnökről és a magyar kormányról: valójában autoriter rezsim épül az egyik közép-európai uniós tagállamban. Ahogy most, úgy akkor sem értették, hogy mit gondol a magyar kormányfő, amikor illiberális államról beszél.

Szánthó Miklós

Demokrata, 2019. június 7.

Kezdjük ott, hogy a Fidesz–KDNP kormányzása 9., azaz kilencedik évében, ciklus közben, egy évvel a 18-as országgyűlési voksolás után érte el a modern kori magyar választástörténet harmadik legjobb listás eredményét: és csak azért nem a legjobbat, mert az első kettőt is a jelenlegi kormánypártok „birtokolják” (2009: 56,4, 2010: 52,7 százalék). Kilenc év folyamatos, igencsak aktív – liberális nyelvezettel: „megosztó” – kormányzás után 52,6 százalékot kapni listán valóban „tiszteletre méltó eredmény”, ahogy maga a miniszterelnök is fogalmazott múlt pénteki rádióinterjújában.

Szánthó Miklós

Demokrata, 2019. május 24.

Kivételes helyzet alakult ki tehát mára Magyarországon: politikai és gazdasági stabilitás egy fölényes virtuozitással „játszó” jobboldallal és egy, az elhúzódó kamaszkori unalmába belesüppedő ellenzékkel – utóbbi a jobboldal szerencséjére nem érzékeli e helyzetet, és rugalmasan szakad el egyre többször a valóságtól.

Törcsi Péter

Demokrata, 2019. április 18.

Uralkodik ma Magyarországon egy neomarxista gondolkodásmód, aminek sajnos a kelleténél sokkal több követője van, mégpedig hogy a bíróságokat, az igazságszolgáltatást önmagában nem szabad a nyilvánosság előtt bírálni. Érdekes, hogy ez az idea legerősebben az egykori keleti blokk országaiban tudott meghonosodni, feltehetőleg azért, mert a második világháború után a népbíróságokat nemhogy nem lehetett, tilos volt kritizálni.

Szánthó Miklós

Demokrata, 2018. augusztus 10.

[…] már rég nem érvényes a Montesquieu-féle hármas felosztás sem: hiszen hova teszi az ember nemcsak a „médiát”, de akár az említett alkotmánybíróságokat, számvevőszékeket vagy nemzetközi szervezeteket a törvényhozói-végrehajtói-rendesbírói triászon belül?

Szánthó Miklós

Demokrata, 2017. szeptember 8.

a balliberális oldalon már nincs egy Horn Gyula, aki két szál cigi közt elmondaná a Köztársasági téri pártszékházban, hogy mit kellene csinálni.