Ismét a nyílt társadalom megfigyelői előtt vizsgázott jelesre a magyar választási rendszer

A nyílt társadalom hálózatának magukat választási megfigyelőnek nevező ügynökei megint csak feleslegesen utaztak Magyarországra ármánykodni: a lezajlott választások szabadok és tisztességesek voltak, a választási rendszer jelesre vizsgázott. Az elmúlt évtizedben megszokottakhoz hasonlóan a vasárnapi választás lebonyolítása jogi és szervezési szempontból is gördülékenyen zajlott. Ez azért is kiemelten fontos, mert ma először tartottak hazánkban azonos napon EP- és önkormányzati választást is. A választási szervek a megnövekedett teher alatt is biztosították az egyik legfontosabb alkotmányos alapjog érvényesülésének feltételeit, a választási informatikai rendszer is jól teljesített, így fennakadások nélkül zajlott le a szavazás.

Véget ért a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választás Magyarországon. Ma több mint 3 ezer településen és 10 ezer szavazókörben összesen közel 8 millió választópolgár adhatta le szavazatát az európai parlamenti és önkormányzati jelöltekre. A 2010 után megújított magyar választási eljárási rendszer pedig ismét bebizonyította, hogy hatékonyan és átláthatóan, a visszaéléseket megakadályozva képes a demokratikus akaratnyilvánítás biztosítására. Láthatjuk azt is, hogy a nyugati demokráciákban nem mindenhol ennyire megbízható a választási eljárás rendszere: az elmúlt években például Ausztriában, Spanyolországban, vagy éppen az Amerikai Egyesült Államokban is előfordultak olyan hibák, amelyek a választás társadalmi elfogadottságát aláásták. Magyarországon 2022-ben az ellenzéki szavazóköri delegáltak és a nyílt társadalom hálózatához köthető nemzetközi megfigyelők is kénytelenek voltak tapasztalati úton elismerni, hogy a választás rendszere jól működik, és érdemi visszaélésre nincs lehetőség. Nem volt ez másképp a mai szavazáson sem.

Az eredményektől függetlenül tehát már most kijelenthető, hogy ma a magyar demokrácia győzött. Joggal lehetünk büszkék arra, hogy hazánk az Európai Unió tagállamainak egyik legjobban működő választási rendszerével bír.