Nyolc nappal az EP-és önkormányzati választás előtt Orbán Viktor megerősítette, hogy katonák helyett a békepárti szavazók mozgósítására van szükség és ezzel a 2024-es év békepárti stratégiájává is emelte a magyar jobboldal orosz-ukrán háborúval kapcsolatban képviselt, tűzszünetet és béketárgyalást sürgető álláspontját. „A feladat, ami előttünk áll olyan nagy, amilyet még sohasem láttunk. Meg kell akadályozni, hogy Európa háborúba, a saját vesztébe rohanjon. (…) Ha a baloldal győz, csak idő kérdése, és a háború utolér bennünket” – fogalmazott a kormányfő a Margitszigeten összegyűlt többszázezres tömeg előtt a Békemeneten.

 

A cselekvési terv a békét szorgalmazó választók szavazásra buzdításával kezdődik. A magyar miniszterelnök mozgósítási világrekordra készül, azonban nem a harcmezőn, hanem a szavazófülkékben: „Csak akkor tud hazánk a háborúból kimaradni, ha miénk lesz Európa legnagyobb választási győzelme.” A miniszterelnök a 828. napja tartó orosz-ukrán konfliktus lezárására akkor lát esélyt, ha elsőként Európában, majd ősszel az Egyesült Államokban is békepárti politikusok kerülnek ismét döntéshozói pozícióba.

Az utóbbi 12 év legfontosabb békemenete a fegyverek és katonák küldését támogató magyarországi baloldal politikusainak is megüzente: Magyarország nem szeretne belesodródni egy újabb vesztes csatába. Európa legnagyobb békepárti megmozdulásán többszázezres tömeg állt ki a kárpátaljai magyarok és Európa védelme mellett, valamint az esztelen háborúskodás ellen. A sorozatban tizedik békés demonstrációra azért volt szükség, mert az Európai Unióban a háborúpárti kórus hangjai igyekeznek mindenkit elnyomni: Franciaország elnöke, Emmanuel Macron már arról beszél, hogy nukleáris arzenállal védené meg Európát és kimondja, hogy minden meg fog tenni azért, hogy Oroszországot legyőzze. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint „háborús alapokra kell helyezni” az európai gazdaságokat miközben Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke pedig „ az európai atomfegyver” és a kötelező sorkatonaság bevezetésének szükségességéről beszél.

Velük ellentétben a magyar nemzeti érdek a béke támogatása és az európai háborús pszichózis elutasítása: „Kimaradni a háborúból és a béke szigeteként megőrizni Magyarországot. Ez a mi küldetésünk.” – zárta beszédét a miniszterelnök a Békemeneten.