"Világos, hogy hová tart a háború: minden egyes nap növekszik az halottak száma, a tönkretett életek, az elpazarolt pénzek mennyisége, ami csak egy rosszabb végkimenetelt fog eredményezni Ukrajna számára. A legjobb időpont a tűzszünetre tegnap volt" - mondta Spencer Chretien a Heritage Alapítvány által életre hívott 2025 Presidential Transition Project igazgatója az Alapjogokért Központ We win, they lose c. rendezvénysorozat „II. Trump-adminisztráció” eseményén. Chretien kiemelte, hogy "Brüsszel azon dolgozik, hogy az ukránok a halálukig harcoljanak".

"Soha nem voltunk még ilyen közel egy globális méretű háborúhoz, mint amennyire közel kerültünk mi most. És ennek nagyon sok oka van. Az egyik oka az, hogy a nyugati világ progresszív vezetői még soha nem voltak ilyen gyengék, mint amilyenek most" - nyitotta meg a rendezvényt Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ operatív igazgatója. Köszöntő beszédében kiemelte, hogy a liberális elit nem találja a konfliktusok megoldására a választ, nem tudnak erőt mutatni az ellenséggel szemben. "Olyan erős politikusokra van szükség, mint amilyen az Egyesült Államokban Donald Trump volt, akinek az elnöksége alatt nem volt háború, sőt, békefolyamatok indultak el" - tette hozzá.

Schaller-Baross Ernő, Európai Parlamenti képviselő kiemelt felszólalásában aláhúzta: "súlyos gazdasági nehézségek, gyenge Európa, LMBTQ-lobbi, az idegen érdekek befolyásának erősödése, a háborús pszichózisban szenvedő, a józan ész ítélőképességét elvesztő Európa középen várjuk itt Magyarországon, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Ez az az év, amikor Donald Trump megválasztásával újra visszatérhet a béke".

A panelbeszélgetés során Koskovics Zoltán, a Központ geopolitikai elemzője kérdezte Spencer Chretient, aki kiemelte, hogy "nagyon fontos együttműködni a konzervatív barátainkkal. Nincs több olyan ország, mint Magyarország, ami ilyen ragyogó példát tud mutatni a konzervatív kormányzásával".