Az Alapjogokért Központ gondozásában megrendezett International Pro-Israel Summit a hétvégi brutális terrortámadás fényében új értelmet nyert. Az eredetileg Izrael iránti szimpátia szellemiségben szervezett konferencia egy Izrael melletti határozott kiállást és támogatást valósított meg. Számos amerikai és izraeli előadó fejezte ki korlátlan szolidaritását a támadást elszenvedő családoknak és helyi, valamint nemzetközi összefogásra buzdított, valamint gyakorlati és elvi támogatásra. 

 

A konferencia nyitóbeszédében Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója elmondta, hogy Magyarország és Izrael nem csak politikai, de természetes szövetségesek, akiket összeköt Isten, hazájuk és családjaik szeretete. Ezek mindazok az értékek, amiket most a woke-terroristák össztűz alá vettek. A főigazgató kiemelte, hogy a woke-ideológiát hirdető Nyugat nap mint nap elítéli Izraelt, miközben olyan migránsokat invitálnak be Európába, akik tömegekben ünneplik a Hamasz terrorakcióját.

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyértelműen kifejezte, hogy Magyarország teljes mértékben támogatja Izraelt abban a harcban, amit saját szuverenitásáért, saját biztonságáért, önvédelemhez való jogáért folytat. Gulyás kiemelte, hogy a magyar zsidóság a legnagyobb biztonságban, saját kultúrájuknak és hitüknek megfelelően élnek, amit több zsidó résztvevő is megerősített.

 

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael állam magyarországi nagykövete egyértelműsítette, hogy Magyarország a legbiztonságosabb ország Európában a zsidóság számára, ahol a zsidóknak nem kell támadásoktól félniük, szemben Nyugat-Európával. Háláját fejezte ki a magyar kormánynak, amiért zéró toleranciát mutat az antiszemitizmus felé. Kiemelte, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, amely egyértelműen és feltétel nélkül tiszteletben tartja az Ábrahám-megállapodásokat.

 

Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár a nemzetközi közösség legfontosabb feladataként a további eszkaláció megelőzését tűzte ki célul és véleménye szerint ehhez a régió minden országának felelősségteljes hozzáállása szükséges. Érzékeli, hogy a régió stabilitása szorosan összefügg az európai stabilitással, a migrációval és közvetve a gazdasági helyzettel.

 

Takács Szabolcs, Magyarország amerikai nagykövete kiemelte, hogy azok, akik a bevándorlást támogatják, ők importálják a radikalizmust. Ez így van Amerikában is, ahol nyolc amerikai demokrata képviselő nyíltan a palesztinokat támogató eseményt akart szervezni, és így van ez Európában is, ahol például Franciaországban tízszer annyi muszlim él, mint zsidó.

 

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítést felelős biztos elsőként jelentette be a konferencián, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatásokat. Mintegy 700 milliónyi euró támogatási portfólióról van szó, amire egy teljeskörű felülvizsgálatot rendeltek el, beleértve a folyamatban lévő projekteket, a következő évek költségvetési terveit és a folyósított összegeket.

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere hangsúlyozta, hogy Magyarország és Izrael kapcsolata mély és tartalmas, hadügyi szempontból is: hazánk haderejének erősítése, nemzeti ellenállóképességének növelése érdekében számos izraeli gyártmányú és fejlesztésű hadi eszközt szerzett és szerez be.

 

A konferencia üzenete egyértelmű volt: Magyarország határozottan és korlátlanul támogatjuk Izraelt küzdünk az új típusú antiszemitizmussal szemben, ugyanis közös zsidó-keresztény civilizációnk van veszélyben. Mi nem maradunk csendben, kiállunk Izrael, az áldozatok és családjaik mellett.