„Az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország konzervatívjait nem csak felszínes, hanem stratégiai kapcsolatok kötik össze. A közös értékeink megőrzésének és érdekeink biztosításának kulcslépése, hogy az illegális bevándorlás ellen nem csak jogilag, de fizikailag is megvédjük magunkat” – mondta el Törcsi Péter az Alapjogokért Központ Migrációs kihívások az Amerikai Egyesült Államokban és Európában c. rendezvényén. Beszédében kiemelte, hogy a két országot több kihívás kovácsolja össze, mint ami szétválasztja, annak ellenére, hogy utóbbira törekszik a jelenlegi Biden-adminisztráció és magyarországi helytartói.

A konferenciát Sztáray Péter, biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár folytatta, aki ismertette Magyarország illegális migráció elleni álláspontját. Véleménye szerint határaink védelme 3 pilléren alapszik: külső határaink nemzetközi kötelezettségen alapuló védelme, a menekülti státuszra való jogosultság országhatárokon kívüli elbírálása és a segítség eljuttatása a probléma forrásához. Felszólalásában hangsúlyozta: „Hiába próbálják felpuhítani a magyar állam hozzáállását, ez szuverenitási kérdés, nekünk az elsődleges célunk a magyar állampolgárok védelme. 

Az esemény Koskovics Zoltán, a Központ geopolitikai elemzőjének, illetve Robert Law, az America First Policy Institute belbiztonsági és bevándorlási igazgatójának panelbeszélgetésével folytatódott. Donald Trump elsőszámú agytrösztje és a Központ kiemelt stratégiai partnere bemutatta azt a borzasztó helyzetet, amely az Egyesült Államokban alakult ki, a Biden-adminisztráció ignoranciáját, amely ahhoz vezetett, hogy a demokraták teljesen elveszítették a déli határ fölött a kontrollt. „Magyarország példáján és az Alapjogokért Központ munkáján keresztül a republikánusok tudják, hogyha elkötelezik magukat a törvények betartása mellett és elutasítják azt a feltevést, hogy a korlátlan migráció törvényes jog, akkor a dolgokat ellenőrzésük alá tudják vonni” – tette hozzá.  

A konferencia végén elhangzott, hogy az országainkat fenyegető krízist együtt kell megoldanunk, az együttműködést erősítenünk kell, hiszen csakis így tudjuk megőrizni a társadalmi békét és a hagyományainkat.