„A jobboldalnak tudatosítania kell többek között saját magában is azokat az elért eredményeket, amelyek az elmúlt 10-11 évben megvalósultak. Az Újra naggyá teszik Magyarországot 2010 – 2020 c. kutatási projekt is erről szól. Megmutatni azokat a szociálpolitikai, gazdasági, kormányzás-szervezési képességeket, amelyek révén a magyar állam, a magyar társadalom és a magyar gazdaság pozitív helyzetbe tudott kerülni annyi kihívás ellenére, mint amelyek érték az országot: gazdasági válság, migráció, egészségügyi válsághelyzet” – mondta el a Központ igazgatója.


 Szánthó Miklós hozzátette, az Alapjogokért Központ a kutatás során arra a kérdésre kereste a választ, hogy „vajon lehet-e egy országot a liberális fősodor ellenében kormányozni?”


 „Úgy látjuk, az elmúlt 10 év eredményeit látva, hogy lehet. Ezekre az eredményekre mutat rá a könyv és azért fontos ennek a bemutatása, hogy egyrészt a választópolgárok tisztában legyenek azzal, hogy az elmúlt időszakban mi történt, mit ért el az ország, másrészt pedig a jobboldal büszke legyen magára. Hiszen ami Nyugat-Európában megmaradt, az ma Magyarországon van” – tette hozzá Szánthó.


 Molnár Balázs, a Központ projektvezetője szerint a könyv önmagában egy bizonyíték: „A mostani kormányzás lényegét nem lehet megérteni az előző, szociálliberális kabinetektől megörökölt csődközeli helyzet, a válságkezelés és az elért eredmények ismertetése nélkül. Olyan nemzetépítő munka folyik hazánkban, ami a szuverén Magyarországról szól, amiről Európában éles vita folyik. A kormányzás mértékegysége pedig az évtized: mindig is lesz egy magas mérce, amelyet a társadalom, a magyar nép, a szavazók állítottak fel.”


 A kutatás módszertanának különlegessége, hogy „olyan szempontokra összpontosít, melyek szellemi-stratégiai rendezőelvet jelentettek az elmúlt 10 évben. Ezen rendezőelvek pedig az őszinteség, a bátorság és a büszkeség” – zárta gondolatait Molnár.


 A 2019 év elején indított kutatási projekt magában foglal számos politikussal, döntéshozóval készült mélyinterjút, szakpolitikákat átvizsgáló elemzéseket és egy 38 perces filmet is a most bemutatott könyvön kívül. 


  A filmet megtekinthetik az alábbi linken : https://www.youtube.com/watch?v=gSZplac29qk