Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy a koronavírus az emberéletek elvételénél is sokkal nagyobb pusztításra képes. Hollywoodnak például azzal kellett szembesülnie, hogy keresztülhúzta azt a számításukat, hogy 2020 a feminista filmek éve legyen. Bár Wonder Womant és Black Widowt se a nácik, se maga Thanos sem tudta legyőzni korábban, megtette ezt a koronavírus. „2020 lehetett volna az az év, amikor a nők uralják a(mozis) jegyeladásokat. Majd jött a koronavírus-járvány” – írja az Insider. Folytatást kapott volna ugyanis a Wonder Woman, önálló filmet pedig a Fekete Özvegy. Továbbá véget ért volna az a rendkívül káros hímsoviniszta sorozat, hogy a Halálos iramban filmjeiben a nők csak mint a tuningverdák kiegészítései funkcionálnak és végre Vin Diesel helyett női versenyzők szálltak volna szembe az éppen aktuális országúti versenyeken edzett, a csomagtartóban mélyládát tartó főgonosszal. Ezekben a filmekben továbbá nem csak az lett volna a különleges, hogy női főhősökre épülő történeteket mesélnek el, hanem hogy olyan női főszereplős filmek lettek volna, melyek vélhetően vissza is hozzák a befektetett dollármilliókat. Emlékezhetünk ugyanis, hogy például a Macskanő, Elektra, vagy a kizárólag női főszereplős Szellemirtók még a saját produkciós költségeiket sem termelték ki. Ez azonban nem azért történt így, mert pocsék alkotások voltak, hanem mert a hímsoviniszta világ nem volt hajlandó befogadni őket. Hollywood azonban megfogadta Toretto tanácsát: „az első mindig család…” nem ezt, hanem hogy ha valami nem sikerül elsőre, akkor inkább magasabb sebességbe kell kapcsolni.

Ha már nem fog kijönni elég női film a mozikból ebben az évben, Hollywoodban legalább gondoskodnak arról, hogy a meglévőek forgatása során minél több férfi karaktert irtsanak ki a filmekből és helyettesítsék őket nőkkel. A Frank Herbert által írt „A Dűne” című könyv 2020-as adoptációjának a szereplő gárdáját a rendező, Denis Villeneuve a diverzitás jegyében például úgy döntött, hogy Herbert egyik fehér férfi karaktere, legyen inkább egy afroamerikai nő. A karaktert játszó színésznőnek a rendező azt mondta: „hiány van a női karakterekből a szereplők között, és ő mindig is nagyon feminista volt.” Nem rossz húzás, bár kicsit bátortalannak találjuk. Denis Villeneuve erőteljesebben hozzányúlhatott volna a Dűnéhez. Felismerhette volna például, hogy a Császár és az Atreides-ház az erőszakos gyarmatosítást, a fremenek pedig a szerencsétlen migránsokat képviselhették volna. Továbbá a homokférgek lesújthattak volna a bolygót kizsákmányolni akaró betolakodókra a klímavédelem nevében. Megannyi kimaradt lehetőség. Talán majd legközelebb.

Ha már a mozik érzékenyítő terve idénre sajnos csődöt mondott, vannak szerencsére olyan szereplők, akik feketén-fehéren, de inkább feketén mondják ki az igazságot. A CNN-re ilyen tekintetben is mindig lehet számítani. Az amerikai hírcsatorna egy új dokumentarista műsorral rukkolt elő, melynek címe: „Color of COVID” (A COVID színe). Az adás azt hivatott bemutatni, hogy a koronavírus-járványnak a feketék sokkal inkább ki vannak téve, mint a fehér emberek. „Az egy órás rendhagyó műsor nemzetközi figyelmet fordít azokra az egyedi kihívásokra, amelyekkel a fekete és barna közösségnek szembe kell néznie a koronavírus-krízis alatt. Különkiadásunkban fényt derítünk küzdelmükre, hogy megmutassuk nézőinknek, hogyan segíthetnek” – írja a CNN műsorajánlója. A műsor felszólalói között olyan szaktekintélyek is megjelennek, mint a karrierjét befejező amerikai focista Colin Kaepernick, aki azzal vált hírhedté, hogy a feketékkel szembeni rasszizmus elleni tiltakozásként az amerikai himnusz alatt felállás helyett inkább térdre ereszkedett. Kaepernick szerint a „strukturális rasszizmus” miatt a fekete bőrű emberek „nagyobb eséllyel halnak meg a COVID-ban”. Egy másik szakértő, Sean „Diddy” Comb, afroamerikai rapper pedig arról beszélt, hogy a feketéket azért érinti hatványozottabban a vírus, mert „mindig rájuk gondolnak utoljára.” Ezért arra szólította fel a „népét, hogy ne várjanak senkire, hogy megmentse őket”. A CNN tehát megint maradandót alkotott. Teljesen függetlenül az éppen jelenleg is zajló amerikai választási kampánytól tárta fel, hogy a feketéket megint az út szélén hagyta az amerikai kormányzat.

A járvány kellős közepén azért ünnepelni is van okunk. Megszületett ugyanis az Egyesült Királyság első transz szülőktől származó gyermeke. A transzapa, vagyis az anya megtermékenyített petesejtjéből, egy ismeretlen spermadonorral és egy béranya segítségével született meg a gyermek – értesülhettünk a Metroból. Az úgynevezett „apuka”, Jake eredetileg nőnek született, így transznemű lévén tudott apukaként petesejttel szolgálni az eljáráshoz. Jake-nek, a transzapukának abba kellett hagynia a férfi nemi hormonok szedését, hogy egészséges petesejteket vehessenek tőle az orvosok, amiket egy ismeretlen donor hímivarsejtjével termékenyítettek meg, a gyereket pedig béranya hordta ki. „Tesztoszteront szedtem már jó hat éve és nagyon boldog voltam, hogy önmagam lehetek, de nem akartam kihagyni a gyermekvállalást és csak egy úton lehettem biztos, hogy én vagyok az apa” – nyilatkozta Jake. Rendkívül érdekes kísérlet tanúi lehetünk, ugyanis Jake-ben transzférfi létére ébredtek fel az anyai ösztönök és így egyszerre lehet apja és anyja is gyermekének. Nincs is szebb dolog, mint egy boldog család.

Hősünk a héten egyértelműen az az anyuka, aki transzfia kieső menopauzáját ünnepli. Hogyan is lehetne büszkébb egy anya? – gondolhatnánk. „A 15 éves trasznemű fiamnak most van menopauzája – és annyira büszke vagyok rá” – mondta Carolyn Tate. Tate transzfia 12 éves koráig kislányként élt, amikor azonban úgy döntött, hogy fiú szeretne lenni és ezért elkezdett pubertásblokkoló hormonkészítményeket szedni. Ezek a szerek ugyanis akadályozzák az ösztrogén termelését, így pedig nem fejlődhetett ki női nemi jellege. A készítmények hatására akkor figyelt fel a progresszív családanya, mikor transzfia émelygésről, izzadásról, hőhullámokról, fáradtságról és levertségről számolt be neki. Elsőre nem is tudták biztosan mi okozhatja ezt a transzfiúnál, így a Google-ön utánakerestek, hogy miről is lehet szó. „Ekkor esett le a tantusz: a fiamnak most van a menopauzája” – írta a büszke anyuka. A lánya bár 12 éves kora óta egyértelműen fiúként azonosítja nemi hovatartozását, szigorú a helyi törvények szerint CSAK!! 16 évesen lehet megkezdeni az orvosi nemváltoztató eljárást, de pubertásblokkoló szereket szerencsére már korábban is lehet használni. Van még hová fejlődnie a brit szabályozásnak. Az édesanya továbbá azt is elmondta, hogy szülőként nagy feladat volt alkalmazkodni ahhoz, hogy a pónikat szerető, göndör hajú lánya helyett, most már egy fölé magasodó fiatal férfi él vele egy háztartásban. „Amit biztosan tudok a gyermeknevelésről, hogy én csak ideiglenes gondviselője vagyok az otthonomban élő gyermekeknek. Azért vagyok itt, hogy szeressem őket, és mindent megtegyek azért, hogy azzá válhassanak, akinek tudják magukat” – zárta sorait a büszke progresszív szülő. Egészen megható sorok ezek. Ha minden szülő ilyen elfogadó lenne, ennyire szeretné és támogatná gyerekét, egy jobb világban élnénk.

Heti gyűjtésünkben továbbá arról is olvashatnak, hogy ugrásszerűen nő a nők által elkövetett családon belüli erőszakok száma a brit szigeteken, ahogy arról is, hogy valóban jó ötlet volt-e az USA több államában is hallgatni a liberálisokra és kiengedni a börtönökből a foglyokat, valamint arról is, hogy miért nem jó ötlet indiánokat tenni egy cég logójába.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének aktuális számában.

Rajta hát!