Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy Hollywoodot minden iparágnál jobban sújtja a koronavírus-járvány, ugyanis idén 20 feminista film premierjét kellett elhalasztaniuk. A Los Angeles-i liberálisokat azonban nem olyan fából faragták, akik elcsüggednének ettől. Olyan új Star Wars sorozat érkezik ugyanis, melyben végre nők lesznek a főszereplők. A Leslye Headland által írt történet vélhetően végre kellően haladó szellemű lesz, ugyanis a Star Wars messzi-messzi galaxisa eddig sajnos nem bővelkedett erős női karakterekben. A IV-VI. részek egyik főszereplője Leia hercegnő volt, aki az ellenállás vezéralakjaként jelent meg, míg az első három részé Padme, aki a szenátusban az egyik legerősebb személyiség volt, addig az utolsó trilógia pedig egyenesen női főszereplőt kapott Rey személyében. Na, de sebaj, itt az ideje, hogy végre valóban a nők dominálják a SW-t és erre megtalálták a megfelelő embert. Leslye Headland ugyanis korábban egy videóban finoman felháborodott a hollywoodi fehér színésznőkön: Headland nem volt elégedett a nőkért való fellépésükkel, ezért elegánsan kérte hathatósabb közreműködésüket: „Nektek beszélek k***ák” – próbálta mondandóját nyomatékosabbá tenni a hölgy. Headland személyében továbbá nem csak egy elkötelezett feministát ismerhetünk meg, hanem az alkotó arra is odafigyel, hogy stábja megfelelően diverz legyen. Előszeretettel alkalmaz például sötétbőrű írókat, odafigyel arra is, hogy a színészei közt legyenek kellő számban ázsiaiak és LMBTQ személyiségek is. Éppen ezért reménykedhetünk abban, hogy a Star Wars karakterei között végre megjelenhetnek a homoszexuális jedik, Baby Yodáról pedig hátha kiderül, hogy a faja nembináris, míg a huthokról végre feltárulhatna, hogy valójában hímnősek.

A régi dolgok új megközelítése azonban ma már nem scifi. Az USA-ban végre újraírják az amerikai szabadságharc történetét is: az Amerikai Repertoárszínház ugyanis olyan művészeket keres társulatába, akikkel színpadra vinnének egy kizárólag feminista, nembináris, transz, genderqueer színjátszókkal feldolgozott függetlenségi háborús darabot. A feldolgozásra kerülő mű a Sherman Edwards és Peter Stone által írt 1776 című musical lesz. A Pink News tájékoztatásából továbbá azt is megtudhatjuk, hogy „a felfrissített újra-elbeszélés arra törekszik, hogy kortárs módon gondolja újra az alapító atyákat.” A történelmet újrafogalmazó darabban John Adamst és Bejnamin Franklint két fekete színésznő fogja megjeleníteni a színpadon, Edward Rutledge szerepében pedig egy ázsiai színésznőt láthatunk majd. Nem rossz kísérlet, azonban sokkal nagyobbat ütne a ciszhetero-fasisztákon, ha a Mel Gibson főszereplésével készült Hazafit gondolták volna újra a független művészek, de nem elégedetlenkedünk, a darab így is biztosan nagyot fog szólni.

Az USA történetének legdiverzebb bírósága állt össze Washington államban, miután egy ázsiai-amerikai, latinó, leszbikus nő és egy zsidó, indián nő mellé kineveztek egy leszbikus, afrikai migrációs hátterű mozgáskorlátozott bírónőt is. A State amerikai lap szerint „Trump eddigi elnöksége egy katasztrófa volt a bírósági diverzitás számára.” Az Orangeman regnálása alatt kinevezett bírák többségét heteroszexuális, fehér férfiak alkotják, akik szinte egytől egyig gazdag vállalati jogászok voltak korábban. „Más szóval a Trump-bírák nem szeretik azt az országot, amelyet szolgálják” – fogalmaz szókimondóan a lap. Ennek azonban most vége, a demokrata kormányzók ugyanis példátlan mértékben diverzifikálják a bíróságaikat. A fehér felsőbbrendűség ellenpontozása miatt lehet, hogy a trinidadi migráns, mozgássérült, fekete, leszbikus Grace Helen Whitenert nevezték ki Washington állam legfelsőbb bíróságának bírónőjévé. A frissen beiktatott Whitenert a zsidó származású, indián Raquel Montoya-Lewis bírónő – aki korábban törzsi bíróságokon dolgozott – valamint az ázsiai-amerikai, latinó, leszbikus Mary Yu – aki hivatalossá tette az állam első azonos nemű házasságát – mellett foglal majd helyet. „Washington állam bírói székeiben korlátozott számú színesbőrű bíró ül. Ez nem tükrözi azt a népességet, amit szolgálunk.” – fogalmazott Grace Helen Whitener. Szemet gyönyörködtető, hogy az amerikai demokraták Trumppal szemben mennyire odafigyelnek a sokszínűségre.  Újabb példa mindez arra, hogy a még mindig sárban fetrengő Magyarországgal szemben a fejlett nyugaton a felelős posztokra ideológiától, faji hovatartozásról és származásról függetlenül kerülnek szakértők.

Sajnálatos módon a nők helyzete nem mindenhol áll olyan rózsásan, mint Washington állam bíróságain. Kiderült ugyanis, hogy a feminista férfiak mégsem annyira feministák, vagyis rosszul értelmezik a feminizmust. A megállapításra a frissen Brooklynba költözött, 25 éves Violett története nyújthat betekintést. Violett prostituáltként keresi a kenyerét, liberális barátai pedig támogatják karrierválasztásában. Szerintük ugyanis egy nő szabadon dönthet a testéről, ezért, ha úgy kívánja pénzért is árulhatja magát. A problémák akkor adódtak, amikor Violett felkínálta magát ismerősei számára, ráadásul kedvezményes áron, azonban ennek ellenére sem volt olyan, aki igénybe akarta volna venni szolgáltatásait. A kéjhölgy értetlenül állt az eset előtt, de a MEL újságírója megfejtette a talányt: „ezek a srácok támogatják a szexuális munka dekriminalizálását, mert feministák, ugyanakkor azért nem fizetnek a szexért, mert feministák.” Vagyis, ezek a feminista férfiak nem értik a feminizmus lényegét, ugyanis amikor megkérdezték őket, hogy miért is nem hajlandóak fizetni a szexuális szolgáltatásokért, olyan válaszok születtek, mint például, hogy „édesanyám arra tanított, hogy a nőket tisztelni kell”. Rossz válasz. A helyes válasz ugyanis az, hogy egy nőt éppen azzal tisztelnének meg, ha szépen perkálnának, ezzel is támogatva a prostituált munkásságát. Feministák vagy sem, a régi mondás sajnos továbbra is érvényes: a férfiak disznók.

Hőseink a héten a brit rendőrök. Újra lecsapott ugyanis Angliában a rémületkeltő levonós terrorakcióiról híres szélsőjobboldali matrica-maffia. Ezúttal azonban arról a megnyugtató hírről tudósít a BBC, hogy a két elkövetőt súlyos gyűlölet-bűncselekmény vádjával már le is tartóztatták. A bűnelkövetők által kiragasztott matricák ugyanis nem voltak politikailag korrekt véleménynyilvánítások. A megátalkodott fiatalok olyan feliratokkal ellátott ragaszokat helyeztek ki Sheffieldben, mint a „sörözők zárva, határok nyitva” és „nyitott határok, vírus zűrzavar”. A hatósági intézkedést Ben Miskell helyi tanácsos is örvendetesnek ítélte, szerinte a levonók „egészen undorítóak, ugyanis a koronavírust használják fel a gyűlölet és rasszizmus terjesztésére”. Ezek a mai fiatalok: csak a rasszizmus, meg az ivás, ahelyett, hogy csöndben a négyfal között matricáznának, mint anno a ’68-asok.

Heti gyűjtésünkben továbbá arról is olvashatnak, hogy hogyan csapott le a Szent György-napot ünneplő britekre a Facebook, arról is, hogy London polgármestere szerint miért érinti jobban a migrációs hátterű embereket a koronavírus és arról is, hogy hogyan váltak visszaesővé a koronavírus miatt kiengedett rabok.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének aktuális számában.

Rajta hát!