Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy nincs fontosabb, mint az állatok védelme. Így gondolta ezt az az angol vegán férfi is, aki azért bántalmazta barátnőjét, mert a nő szalonnaszagúan tért haza munkahelyéről. A 22 éves Christopher Ellam és 23 éves barátnője, Bethany Smith 4 éve voltak együtt, ám hiába volt nagy a szerelem, a lánynak nehezére esett leszoknia a hús evéséről, ráadásul a férfi egyszer azon is rajtakapta, hogy sajtos chipset evett. Szerencsétlen Ellamnál akkor telt be a pohár, amikor kedvese egyszer szalonnaszagúan tért haza munkahelyéről. Amikor a férfi felháborodásának adott hangot, és Bethany-t arra kérte, hogy azonnal zuhanyozzon le és mondjon fel az étkezdében, ahol dolgozik, a lány közölte vele, hogy erre nem hajlandó. Ezt követően azzal az olcsó kifogással élt, hogy ő gusztustalan, állatgyilkoló munkából tartja el mindkettőjüket, mert a vegán barátja munkanélküli. Ellamnak ezek után több sem kellett, nekiesett társának, akit nem védett meg az Isztambuli Egyezmény.

A férfiakkal persze nem csak az a baj, hogy verik a nőket, hanem eleve az is, hogy túl sok helyet foglalnak el a világból – erre a megállapításra jutott Helen Coffey, az Independent újságírója. Az újságírónő feje fölött a zseniális gondolatot jelző villanykörte akkor gyulladhatott ki, amikor rájött, hogy a férfiak futás közben nagyobb levegőket vesznek, mint a nők. Ráadásul termetileg is nagyobbak, ezért nehezebb tartani velük szemben a kellő távolságot. Ebből pedig világosan következik, hogy jobban terjesztik a koronavírust. Szegény újságírót ez a meglehetősen bonyolult gondolatmenet és a férfiak által okozott „genderagresszió” annyira kikészítette, hogy „szorongási hullámokkal” kell megbirkóznia.

Vannak azonban férfiak, akikhez megértéssel illik viszonyulni, és meg kell állapítsuk, sajnos, egyes esetekben a nők is lehetnek kirekesztők. Erre tökéletes példa annak a brit nőnek az esete, akin több mint 100 alkalommal tett erőszakot egy pakisztáni banda. Hiába kérte neve elhallgatását a helyi újságtól, Twitteren megtalálták a feministák és rendesen helyre is tették amiatt, mert a megerőszakolt nő szerint lényeges elem volt kihangsúlyozni az elkövetők származását. Ez pedig nem más, mint rasszizmus. A feministák mellett a Twitter is kiállt, a közösségi platform moderátorai szerint ugyanis csupán szatirikusak és nem ártalmasak voltak azok a hozzászólások, melyekben a brit lányt gyalázták. Tegyük hozzá, olcsón megúszta az esetet a virtuális kövezéssel, ebből biztosan tanult.

Hősünk a héten egyértelműen Michael Moore, amerikai filmrendező, akinek betiltották legújabb Planet of Humans című alkotását. A mű pedig rendkívül hatásosan mutatta be, hogy az emberiség a rá jellemző önzőséggel nem a bolygót akarja megmenteni, hanem csak a saját kényelmes életmódját. Moore több szakértőt is megkérdezett, akik állították, hogy bizony az emberiség tömeges kihalása nélkül nem éli túl a planéta. Ezzel szemben sajnos tudósok egy csoportja azt állítja, hogy a filmben szereplő szakemberek félrevezető állításokat tettek, ezért végül a legnagyobb ismeretterjesztő filmeket gyűjtő nemzetközi archívum, a Films For Action le is vette a kínálatából a művet. Az igazság azonban mindig utat tör magának, így reméljük, hogy a kommunista dollármilliomos dokuját az eddigi 6 milliónál is többen nézik majd meg, ugyanis ha a Föld nevű égitest megóvásáról van szó, akkor nincs olyan állítás, ami elég sokkoló lenne.

Heti gyűjtésünkben arról is olvashatnak, hogy az ázsiaiak idealizálása miért rasszizmus, továbbá arról, hogy egy amerikai iskolában csak az LMBTQIA+ és színes bőrű hallgatóknak tartanak virtuális diplomaosztót, valamint arról is, hogy transz forgatókönyvírókkal erősítene a Sandman képregényeket megalkotó író.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének aktuális számában.

Rajta hát!