Hűséges olvasóink jól tudhatják már, hogy a gyerekek nemi identitásának megerősítése még a szülők akaratánál is fontosabb. Virginia állam demokrata képviselőnője ezért be is nyújtott egy olyan törvényjavaslatot, ami a szülőket büntetné, ha gyermeküknek nem adják meg a kellő támogatást a nemváltáshoz.

A hippokratészi eskü az orvosi hivatás alapja, amelyre minden egyetemen felesküsznek. A Minnesotai Egyetem orvosi karán viszont a gyógyítás helyett inkább a woke szellemisége került előtérbe az eskütételnél. Hisz tudjuk: a betegségek rosszak, de a fehér felsőbbrendűség még rosszabb.

Ma már az sem mindegy, hogy a fekete emberekre angolul a “Black” vagy szimplán a “black” jelzőt használjuk. Elsőre megegyezőnek tűnhetnek, de bizony komoly különbség van a kettő között a kritikai fajelmélet szótárában.

A magyar sajtót is bejárta az a szenzációs hír, hogy Vilma a Scooby-Dooból leszbikus. A karakter „előbújása” miatt akkora felhajtást kapott, hogy az HBO rögtön le is csapott rá: a frissen homoszexuálissá változtatott rajzfilmfigura saját sorozatot fog kapni.

E heti PC-szemlénkben olvashatnak még az amerikai sorozás dilemmájáról, az új queer walesi mitológiáról, a nembináris démonvadászról, és homoszexuális vámpírokról.

Rajta hát!

 

Nem támogatod gyermeked nemi identitását? Bűncselekmény!

Egy virginiai demokrata törvényhozó olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné az állam számára, hogy kivizsgálja és büntetőeljárás alá vonja azokat a szülőket, akik nem hajlandók megerősíteni gyermekük „nemi identitását”. Elizabeth Guzman javaslatát Virginia republikánus kormányzójának legutóbbi rendelkezésére szánta válaszul. Glenn Youngkin ugyanis szeptemberben eltörölte azt az állami, iskolai előírást, amelynek értelmében a tanároknak titokban kellett tartaniuk a gyermekek nemváltoztatásra irányuló hajlamait, akár a szüleik elől is. Guzman törvényjavaslata kiterjesztené a gyermekbántalmazás és elhanyagolás állami büntetőjogi tényállását a gyermekeik „nemi identitását” nem „megerősítő” szülőkre is. A demokrata képviselőnő szerint ez elég ok arra, hogy ne csak a gyermekvédelmi szolgálat, hanem a rendőrség is vizsgálatot indítson.

 

Woke kompatibilis orvosi eskü

A Minnesotai Egyetem orvosi karának újonnan érkező hallgatói idén szokatlan fogadalmat tettek. Az új évfolyam a hagyományos „ne árts” helyett arra kötelezte el magát, hogy „felszámolja az egészségügyi rendszerbe mélyen beágyazott, strukturális erőszak örökségét”. Ezután el kellett ismerniük „a fehér felsőbbrendűségben, a gyarmatosításban, a nemi binaritásban, a képességek és az elnyomás minden formájában gyökerező múltbeli és jelenlegi traumák által felépített egyenlőtlenségeket”. Miután elkötelezték magukat „az antirasszizmus kultúrájának előmozdítása” mellett, meg kellett fogadniuk, hogy „tiszteletben tartják a gyógyítás minden olyan őslakosok által használt módját, amelyet a nyugati orvostudomány történelmileg háttérbe szorított”. Az eskü szövegét az Esküíró Bizottság vetette lapra, mely egy tizenöt diákból álló testület. Christopher Rufo jobboldali véleményvezér szerint ezzel „azt sugallják, hogy a sámánizmus és a nyugati tudomány egyformán érvényes orvosi gyakorlat”.

 

A transznemű nőknek marad a sorkatonai szolgálat, a transznemű férfiaknak még várniuk kell

A magukat nőnek valló férfiaknak továbbra is jelentkezniük kell katonai sorozásra - áll az Egyesült Államok toborzóirodája, a Selective Service közleményében. Úgy fogalmaztak: „Azoknak az amerikai állampolgároknak vagy bevándorlóknak, akik férfinak születtek, és nemüket női nemre változtatták, továbbra is regisztrálniuk kell.” Viszont azoknak a személyeknek, akik nőnek születtek, de férfiként azonosítják magukat, a kormány szerint továbbra sem kell jelentkezniük katonai sorozásra. Maga az elv nem új, de az ügy azután került középpontba, hogy a Selective Service Twitteren emlékeztette a szülőket: fiaiknak regisztrálniuk kell. Az irányelv még a Biden-kormányzat előtt született, de a Fehér Ház tavaly kifejezte támogatását annak kapcsán, hogy minden embert bevonnak a sorozásba. Ennek ellenére Biden elnök végül tavaly a nőkre vonatkozó rendelkezés nélkül írta alá a nemzetvédelmi felhatalmazásról szóló törvényt, magyarán nem változott semmi. A Fox News az ügyben felkereste az toborzóirodát, akik elmondták: „Ahhoz, hogy a Selective Service felhatalmazást kapjon a nők regisztrálására, a Kongresszusnak módosítani kell a jelenlegi törvényt.”

 

Az LMBTQ meghódította a walesi mitológiát is

A napokban jelent meg a Nant című film, mely a Pinknews LMBTQ-hírportál definíciója szerint: „egy fantasy-horror-queer felnőtté válásról szóló történet”. Az alkotás alapját a walesi mitológia adja, és a film arról szól, hogy egy Dion nevű fiú Wales szellemeinek útmutatásával talál rá queer identitására. A történet dióhéjban annyi, hogy Dion találkozik Jude-dal, a városba újonnan érkezett fiúval, akivel kapcsolatba kerül, amit próbára tesznek a kívülállók, de végül mindenkit legyőzve jön a happy end. A walesi nyelven megszólaló Nantban kizárólag walesi queer, transz és nembináris szereplők vannak, és ez igaz a stábtagokra is. A rendező, Tom Chetwode-Barton szerint: „Ha egy heter Artúr az Artúr legendájából képes kihúzni a kardot a tóból, miért ne tudná ugyanezt megtenni egy genderfluid, zavarodott, szexmániás tinédzser 2021-ben?”

 

Jön a nembináris démonvadász

Maradva a filmek és sorozatok világában, a Supernatural sorozat előzményszériája is kapott egy LMBTQ-kompatibilis karaktert. A Winchestersre keresztelt sorozatban ugyanis Carlos Cervantez nembinárisként hajkurássza majd a démonokat. A karaktert - természetesen - egy nem bináris színész játssza. JoJo Fleites ráadásul az első queer főszereplő a Supernatural univerzumban. A Winchesters évtizedekkel az eredeti széria eseményei előtt játszódik, nagyjából a 60-as, 70-es években. A főproducer szerint egy nembináris démonvadász szerepeltetése „nagyon természetesnek tűnt”, hiszen ebben az időszakban sok társadalmi kérdésben megváltozott az emberek hozzáállása. Jensen Ackles azzal folytatta: „most egy olyan térben vagyunk, ahol a nembináris identitást nemcsak nagyrészt elfogadják, hanem bátorítják is, és szerintem ez fantasztikus. Szóval, ezt vettük alapul, és ezzel mentünk tovább.”

 

Nem mindegy, hogy valaki „Black” vagy „black”

Az angol Metro oldalán jelent meg az afroamerikai Abi Adamson véleménycikke, mely a fekete szó angol fordítása, azaz a black írásmódja mögötti jelentőséget tárja fel. Adamson maga is újságíró, és mindig meglepődve veszi tudomásul, hogy a szerkesztők az írásaiban a „Black” írásmódot kijavítják „black”-re. Elmondása szerint azonban nagyon is sokat számít a szó elején a nagybetűs írásmód. Ugyanis „a nagy "B" betűvel írt black az afrikai és karibi diaszpórához tartozó emberekre utal. A kisbetűs "b"-vel írt black viszont a tényleges színre utal, mint a zsírkrétánál.” Leírja, hogy ez a félreértés azért alakulhatott ki, mert a feketék önmeghatározásának sorsát évszázadok óta a fehér emberekre bízták. A fekete embereket pedig arra kényszerítették a fehérek, hogy alkalmazkodjanak és belesimuljanak ezekbe a „káros és korlátozó” faji kategóriákba. Adamson arra is kitér, hogy mindezek ellenére miért írta saját cikkében kisbetűvel a fehér, azaz a „white” szót. „Azért döntöttem úgy, hogy ebben a cikkben nem írom nagybetűvel a white szót, mert ne tévesszük szem elől, hogy miért is létezik ez a diskurzus. A Black faj az, amelyet továbbra is marginalizálnak és dehumanizálnak” - áll a magyarázatban.

 

Sorozatot kap a leszbikus Vilma

A magyar közönséget is elérte október első napjaiban a hatalmas hír: Vilma Dinkley, a Scooby-Doo sorozat egyik főszereplője leszbikus, és ezt hivatalosan is elismerte a Warner Brothers! A fiktív karakter coming-outja hatalmas szenzáció lett, olyannyira, hogy ki is használják Vilma hirtelen jött népszerűségét. Az HBO ugyanis egy „felnőtt”, fekete humorú rajzfilmsorozatot készít Vilmáról és az ő eredettörténetéről. Vilma hangját az indai származású Mindy Kaling adja majd. Kaling azt is elárulta, hogy Vilma dél-ázsiai lesz a sorozatban. „Senki képzeletének nem okozott gondot egy beszélő kutya, aki rejtvényeket old meg, szóval szerintem elbírunk egy barna bőrszínű Vilmával” - kommentálta a döntést a színésznő. Vilma leszbikussá válását még a Google is megünnepelte. Ha valaki beírja a keresősávba, hogy: "Velma" vagy "Velma Dinkley" (angol írásmód szerint), akkor képernyőjét szivárványos konfettik és Pride-zászlók lepik el.

 

„Elképesztően homoszexuális” az új Interjú a vámpírral film

Az AMC a közelmúltban tűzte műsorra az Anne Rice regénye alapján készült, Interjú a vámpírral új tévés adaptációját. A sorozatban a két főszereplő homoszexuális, azaz Louis de Pointe du Lac (Jacob Anderson) és Lestat De Lioncourt (Sam Reid) egy párt alkotnak. Ráadásul Jacob Anderson afroamerikai is, ami újabb pirospontot jelent a készítőknek. Az új produkciót kitörő örömmel fogadták a progresszívek, a Pinknews LMBTQ hírportál majdhogynem ódákat zeng a sorozatról. A regényt az 1994-es filmes adaptáció tette híressé, melyben a két vámpírt Tom Cruise és Brad Pitt alakította. A Pinknews azonban büszkén megjegyzi: „Pitt és Cruise verziójával ellentétben az új sorozat nem bátortalan a homoszexualitást illetően...” Van benne férfi csók, érzelmek, szóval minden, ami egy queer alkotásban elengedhetetlen.