Hűséges olvasóink jól tudhatják már, hogy a transznemű nők élete nem könnyű. Most egy angliai, magát nőnek gondoló férfi szembesült nehézségekkel azért, mert túl mély volt a hangja.

A nemváltoztatás előretörése egyre inkább globális méreteket ölt. Nemrég megjelent egy új trend a férfiak körében, ami még inkább aggasztó. Nevezetesen vannak fiúk, akik csak azért változtatnak nemet, mert megtehetik...

A kritikus fajelmélet hívei igyekeznek mindenben megtalálni a rasszizmust. Most az NFL-re, az Amerikai Futball Ligára esett a választásuk, mely szerintük „szándékosan” veszélyezteti nagyobb mértékben a fekete játékosok épségét.

Az iskolai indoktrináció már szinte heti téma szemlénkben. Ezúttal egy skót általános iskola kérdőíve sikerült olyannyira „jól”, hogy több jogvédő is megtámadta az iskola vezetését.

E heti PC-szemlénkben olvashatnak még a családi erőszak és az éghajlatváltozás kapcsolatáról, az  ecuadori anya-apáról, a terhes Jokerről és az egészségügyi rasszizmusról.

Rajta hát!


Mély orgánuma miatt blokkolták a transznemű nőt

Az Egyesült Királyságban tett panaszt egy transznemű nő, amiért a bankja telefonos ügyintézője nem engedte hozzáférni a számlájához. A nottinghami Sophia Reis a Santander telefonos banki szolgáltatását használta, amikor az egyik alkalmazott közölte vele, hogy nem férhet hozzá a pénzéhez, mert „nő létére” férfinak hangzott. A Santander közölte, hogy „kötelessége megvédeni a számlák biztonságát”, de elnézést kért az okozott sérelemért. Reis, aki 2016-ban kezdett nemet változtatni, elmondta, hogy novemberben tájékoztatta a bankot a névváltoztatásáról. A transznemű nő hozzátette, hogy a személyzet egyik tagja már elhelyezett egy feljegyzést ezzel kapcsolatban a számláján, de azt mondta, hogy a probléma újra előfordulhat.

 

A szélsőséges időjárás fokozhatja a családon belüli erőszakot

A Fuller Project oldalán jelent meg egy tanulmány, mely a szélsőséges időjárás és a családon belüli erőszak közötti összefüggést vizsgálja. Állításuk szerint az egyes természeti katasztrófák, mint pl. a szárazság, az árvíz vagy a tájfunok fokozzák a megélhetési válságokat a világ szegényebb részein, emiatt az emberek kétségbeesésükben egyre agresszívabbak. Ez a hatás még jobban érvényesül olyan területeken, ahol a mezőgazdaság és az állattenyésztés jelenti az elsőszámú bevételi forrást. A tanulmány rámutat arra, hogy már az ENSZ szervezetei is elismerik azt, hogy az éghajlatváltozás következményeit jobban elszenvedő országokban nagyobb mértékben nő a családon belüli erőszak gyakorisága, melynek elsődleges áldozatai a nők és a gyerekek. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy a két jelenség közötti összefüggés még további kutatásokat igényel, mivel az erőszak mozgatórugói mögött több kiváltó ok is állhat.

 

Megjelent a transzmaxxing

Sanjana Friedman közölt cikket a Pirate Wires oldalán, melynek fókuszában egy új jelenség áll, nevezetesen a „transzmaxxing”. A „transzmaxxing” olyan fiatal férfiak szubkultúrája, akik nem azért vállalják fel a transz identitást, mert úgy gondolják, hogy „rossz testbe születtek”, hanem egyszerűen azért, mert megtehetik, és mert úgy gondolják, hogy ettől jobb lesz az életük. Friedman rávilágít arra, hogy a transzmaxxerek nemi diszfóriáról szóló történeteket találnak ki az egészségügyi szakemberek számára, hogy megkapják a nemváltáshoz szükséges kezeléseket. Mások a nemi diszfóriát a „sissy hypno” nézésével idézik elő. Ez egy olyan videó típus, amelyben hipnotikus (és néha pornográf) ingereket kombinálnak olyan üzenetekkel, amelyek a férfi nézőt a nőies külső vagy viselkedés elfogadására ösztönzik. Friedman szerint ez a jelenség minden eddiginél pőrébben mutatja meg a „kiborgkorszak” valódi arcát: egy olyan kialakulóban lévő kulturális paradigmáét, amelyben a technológia az ideológia. Hozzáteszi, hogy ebben a környezetben minden narratíva könnyen felcserélhető, elhanyagolható, hiszen a technológia szab meg mindent.

 

Papíron nő lett az apa, hogy láthassa gyermekeit

Egy apa törvényesen megváltoztatta nemi identitását, hogy megpróbálja megszerezni két kislánya felügyeleti jogát. A 47 éves René Salinas Ramos mostantól nőként szerepel a hivatalos dokumentumokban Ecuadorban - annak ellenére, hogy a mindennapi életben még mindig ciszgender férfiként azonosítja magát. A kétségbeesett apuka azt állította, hogy a drasztikus döntést az országa igazságszolgáltatási rendszere miatt hozta meg, amely szerinte jellemzően az anyáknak kedvez a gyermekelhelyezési ügyekben. Arról is beszámolt, hogy lányai - akiket már öt hónapja nem látott - jelenleg bántalmazó környezetben élnek az anyjukkal. „Jelen pillanatban én vagyok a nő. Most már anya is vagyok, így tekintek magamra" - mondta Ramos. Tettei azonban országszerte feldühítették az aktivistákat, akik keményen harcoltak azért, hogy a törvényt megváltoztassák a „valódi transz” állampolgárok számára. Ramos az első olyan bejelentett eset Ecuadorban, amikor egy férfi kihasználja a nemváltoztatási törvényeket, hogy megpróbáljon előnyt szerezni magának egy gyermekelhelyezési perben.

 

Újabb képregény karakter lett az LMBTQ-őrület áldozata

A DC Comics rajongóit megdöbbentette egy új történet, amelyben az ikonikus Batman-gonosz, Joker teherbe esik, ráadásul később életet is ad „magzatának”. A Joker legújabb száma: The Man Who Stopped Laughing #4, amely január 3-án jelent meg, olyan fordulatot hozott, amire biztos, hogy senki sem számított. A történetben Jokert elátkozza az egyik szuperhősnő. Emiatt egyik reggel kilenc hónapos terhesként ébred fel és el is megy a kórházba, hogy felkészüljön a szülésre. Ott azonban kihány egy „sárlényt”, amely később mindenki kedvenc zöld hajú bűnözőjének mini, gyerekméretű hasonmásává alakul át. A történet megosztotta a DC világ követőit: egyes rajongók értetlenül álltak az irányvonal előtt, míg mások megvédték azt. Sokak szerint a DC-t is „megmérgezte a woke ideológia”.

A feketék megalázásáról szól az NFL

Tracie Canada, egy amerikai kulturális antropológus írt véleménycikket arról, hogy az NFL-ben (Nemzeti Futball Liga) a feketéket szándékosan teszik ki nagyobb veszélynek a pályán. Szerinte míg a fekete férfiak súlyosan alulreprezentáltak a futballszervezetek hatalmi pozícióiban, például az edzői és a menedzseri posztokon, addig a pályán felülreprezentáltak. Hozzáteszi, hogy az NFL-ben a nem fehér játékosok aránya 70 százalék; a divízió I-es főiskolai futballisták közel fele fekete. Továbbá meggyőződése, hogy a „faji összetételnek” nevezett folyamat révén az edzők faji alapon szegregálják a sportolókat játékpozíció szerint. Emiatt a fekete sportolókat nagyobb kockázatnak teszik ki a játék során. Szerinte az amerikai foci alapját jelenleg a kizsákmányolás, a rasszizmus és a feketeellenesség jellemzi. Felhozza Billy Hawkins szociológus munkásságát, aki szerint a futballpálya olyan, mint a modernkori ültetvény: „a gazdag emberek a fekete testeket produktív potenciáljuk és fizikai képességeik miatt értékelik.” Tracie Canada egyébként szintén afroamerikai.


 

Betegek lehetünk a rasszimustól

A rasszizmus, az idegengyűlölet és a diszkrimináció „alapvető befolyást” gyakorol az egészségre világszerte, de az egészségügyi kutatók, a politikai döntéshozók és a szakemberek eddig figyelmen kívül hagyták őket - áll a Lancet című folyóiratban megjelent tanulmánysorozatban. „A rasszizmus és az idegengyűlölet minden modern társadalomban jelen van, és mélyreható hatással van a hátrányos helyzetű emberek egészségére." - nyilatkozta a vezető szerző, Delan Devakumar, a londoni University College professzora. Mint közölte: „Amíg a rasszizmust és az idegengyűlöletet nem ismerik el általánosan az egészséget meghatározó tényezők jelentős mozgatórugójaként, addig a diszkrimináció alapvető okai árnyékban maradnak, és továbbra is súlyosbítják az egészségügyi egyenlőtlenségeket.” A Lancet szerint ugyanilyen probléma, hogy az orvostudomány történelmileg alakította és támogatta az emberek kategorizálását, amely a mai társadalmi hierarchiákhoz vezetett. A Guardian a Lancet írása alapján gyűjtött össze eseteket, ahol a rasszizmus okozott további egészségügyi problémákat. Példának hozták fel, hogy az angliai feketéknek és ázsiaiaknak tovább kell várniuk a rák diagnózisára, mint a fehéreknek.

 

Kérdőíve miatt került bajba az iskola


Egy skót általános iskola megkérdezte tanulóit, hogy transzneműek vagy homoszexuálisok-e. Az invernessi Merkinch Általános Iskola egy egyenlőségi és sokszínűségi felmérés keretében tette fel ezt a kérdést az 5 és 12 év közötti diákjainak. A felmérés azt firtatta, hogy a gyerekek hogyan azonosítják magukat. Azt is megkérdezték a fiataloktól, hogy nevettek-e már ki valakit vagy voltak-e valaha is barátságtalanok valakivel azért, mert az a személy homoszexuális vagy transznemű. A felmérés napokkal azután látott napvilágot, hogy a skót kormány eltörölte a nemváltoztatás kérelmezéséhez szükséges orvosi diagnózis követelményét, valamint a kezelés korhatárát levitte 16 évre. Kellie-Jay Keen jogvédő aktivista az iskolai felmérésről azt mondta: „Ez tényleg baljóslatú. A gyerekek személyazonosságát ilyen korban megkérdezni helytelen. A felmérés olyasmire kérdez rá, ami nem tartozik ide. Az iskolák nem lehetnek olyan helyek, ahol a gyerekeket ilyen ideológiákkal indoktrinálják.”