Hűséges olvasóink jól tudhatják már, hogy a női érdekképviseleti szervek nagyon megszenvedik a transzőrületet. Most egy transznemű nő, tehát biológiai férfi okoz gondot egy női egyenjogúsággal foglalkozó szervezetnél, amelyben ráadásul vezető szerepet tölt be.

Sok hetes kihagyás után Lia Thomas ismét bekerült szemlénkbe. A transznemű sportoló már évek óta vita tárgyát képezi az USA-ban. Most egy újabb történet látott napvilágot Liáról, miszerint egyáltalán nem volt szégyenlős a női öltözőben.

Egész Európát elborzasztotta a spanyol parlament „bizarr” döntése. A madridi törvényhozók ugyanis olyan törvényt hagytak jóvá, amely minden állatbarátot - és normális embert - kiakaszt.

Kanadában még a liberálisok is belátják: több sebből vérzik az eutanázia liberalizációja. Ennek ellenére azt javasolja egy parlamenti bizottság, hogy tegyék elérhetővé az orvosi halálba segítést a kiskorúak számára is.

E heti PC-szemlénkben olvashatnak még az online identitás óráról, a kanadai öltözői botrányokról, a Sims 4 woke kompatibilis újításáról, és a finn nemváltósdiról.

Rajta hát!


Transznemű a női érdekképviselet élén

Nőjogi aktivisták aggodalmukat fejezték ki egy 59 éves transznemű nővel (tehát biológiai férfival) kapcsolatban, aki az amerikai székhelyű National Organization for Women (NOW) vezetőségi tagja, írja a Reduxx. A NOW úgy hirdeti magát, mint „interszekcionális, több témát és stratégiát felölelő szervezet, amely holisztikusan közelíti meg a nők jogait”. A NOW észak-karolinai szervezetének elnökségi tagja, James Gallmeier - vagyis új nevén Jenny-Jaymes Gunn - pánszexuális transznemű „fél lányként” azonosítja magát, és 2019 óta van vezető pozícióban a szervezeten belül. A NOW jelenleg egy olyan törvényjavaslat ellen lobbizik, amely kötelezővé tenné a szülők tájékoztatását arról, hogy az iskolában mit tanítanak a gyerekeiknek. Jenny-Jamesnek egyébként finoman szólva visszataszító nézetei vannak. Korábban úgy jellemezte a nemi erőszakot, mint „bevezetést a nőiességbe”, és közösségi oldalain bizarr fétiséről posztolgat.

 

Lia Thomas ismét színre lép

Lia Thomas amerikai transznemű úszó mondhatni visszatérő szereplője szemlénknek. Most a Post Millennial arról számolt be, hogy Thomas férfi nemi szerve kilátszott, mikor a lányokkal együtt öltözött. Erről a Kentucky Egyetem korábbi úszója, Riley Gaines mesélt, aki a 2022-es NCAA-bajnokságon versenyzett a transznemű sportolóval. „Előzetesen nem figyelmeztettek minket, hogy egy öltözőn fogunk osztozni Liával. Nem adtuk beleegyezésünket. Nem is kérték a beleegyezésünket. De az öltözőben ott állt egy 180 centis biológiai férfi, aki letolta a nadrágját, és végignézte, ahogy levetkőzünk, mi pedig láttuk a nemi szervét" - emlékezett vissza Gaines. Hozzátette: „Valószínűleg egy-két évvel ezelőtt ezt valamiféle szexuális zaklatásnak tekintették volna. De most már nemhogy hagyják, hogy ez megtörténjen, hanem a sportszervezetek még bátorítják is erre az egyetemeket."

LMBT-érzékenyítő online óra szülőknek és nevelőknek

Február 13-án Ottawa-Carleton Tankerület vezetése „Bevezetés a nemi identitás és kifejezésmód témakörébe” címmel tartott webináriumot szülőknek és nevelőknek. A Post Millennial lehozta, hogy az esemény házigazdája egy olyan transzaktivista volt, aki azért lobbizik, hogy a gyermekek előzetes pszichológiai vizsgálat vagy tanácsadás nélkül is kaphassanak nemátalakító kezelést. Kaeden Seburn saját elmondása szerint egy „nem bináris, transzmaszkulin, fehér telepes, transz közösségszervező, aktivista és pedagógus”. Az egyik brosúrában, amelynek címe „Ne értékelj ki minket: a transz fiatalok üzenete”, Seburn azt mondja: „Ha egy gyermek vagy fiatal azt mondja, hogy transz vagy nem bináris, akkor az is. Bármilyen korú fiatalok ismerhetik és kifejezhetik nemi identitásukat". Azzal folytatja, hogy a nemváltoztatás előtti pszichológia felmérések és vizsgálatok feleslegesek, mert „nincs olyan teszt, amivel megállapítható lenne, hogy valaki transznemű-e, csak az egyén tudhatja vagy határozhatja meg a nemi identitását”. Azt is kijelentette, hogy a hormonblokkolóknak nagyon kicsi a kockázata, és nincsenek maradandó hatásai, holott erre számos ellenpéldát regisztráltak már.

 

Kanadában ismét egy férfi öltözött kislányokkal

Egy felháborodott kanadai szülő történetét írja meg a Times. Az édesanya arról számolt be, hogy egy meztelen férfi flangált a kislányok öltözőjében a Calgaryban található Canyon Meadows Poolban. „Kint vártam a fiammal az előtérben a lányomra, amikor egy szülő kijött, hogy tudassa velem: egy transznemű nő öltözött át a női öltözőben” - mesélte a lány édesanyja. Az aggódó szülő bement az öltözőbe, hogy ellenőrizze a hallottakat, és a transznemű nőt, aki éppen befejezte a mosakodást, meztelenül találta. „A pénisze a kislányok előtt lógott. Értesítettem az uszodát a történtekről, hogy kellemetlen számomra, hogy egy férfi használja az női öltözőt, és a péniszét ott lógatva sétálgat a lányom mellett. Ekkor azt mondták, hogy felhívhatom az igazgatót, de a transzneműeket védi az emberi jogokról szóló törvény” - folytatta a szülő. A Times újságírója emlékeztet, hogy a jelenség egyre gyakoribb Kanadában. Legutóbb a saskatchewani Saskatoonban is felháborodtak a szülők, amiért egy meztelen férfi mászkált a női öltözőben. David Kirton városi tanácsos azt válaszolta az aggodalmaikra, hogy „társadalmunk változik”, és hogy „a nemi identitás Saskatchewan emberi jogi kódexe szerint védett tulajdonság”.


 

Fittyet hányt a jóízlésre a spanyol parlament 

A spanyol törvényhozás legutóbbi húzása mondhatni a progresszió netovábbja. Nevezetesen a madridi parlament február 16-án jóváhagyta az új állatvédelmi törvényt, amely dekriminalizálja a bestialitást, amennyiben az állat nem szenved „állatorvosi kezelést igénylő sérülést” - írja a Post Millennial spanyol lapokra hivatkozva. Ez magyarul azt jelenti, hogy most már lehet az állatokkal közösülni, de az aktus során a jószágnak nem szabad megsérülnie. A „reformot” egy új büntető törvénykönyvvel érték el. Ione Belarra Urteaga, Spanyolország szociális jogokért felelős minisztere támogatta a jogszabály elfogadását. Arról nincs hír, hogy a PETA tiltakozott-e már az üggyel kapcsolatban. 

 

Transzműtét hegek a Sims 4-ben

Miért fontos, hogy a Sims 4-ben már vannak transznemű és fogyatékkal élő karakterek is? Erre ad választ a Pink News LMBTQ+ hír- és véleményportál február 15-én megjelent írása. A Sims „életszimulátor” az egyik legsikeresebb videójáték sorozat a világon. A játékban saját karakterünket, „simünket” irányítjuk, aki barátkozhat, dolgozhat, házasodhat és még sok egyéb mással töltheti el az idejét. A játékot készítő Electronic Arts 2023 februárjában kiadott egy ingyenes frissítést a Sims 4-hez, amely új lehetőségeket adott a simek megjelenésének testre szabására. Ennek köszönhetően például a transznemű karakterek jelölésére szolgáló műtéti, mellkasi hegek, kötöző szalagok és alakformáló ruhadarabok is elérhetőek a játékban. Hogy miért is fontos ez? A Pink News szerint: „ezeknek a funkcióknak a hozzáadása javítja a játékban a transzneműként élő játékosok reprezentációját”. Majd így folytatják: „azok a játékosok, akik (…) nemi hovatartozásukat nem konformnak találják, a Sims segítségével mostantól a valóságuk tükörképét hozhatják létre, és olyan választási lehetőségeket fedezhetnek fel, amelyek a valós életükben nem feltétlen lehetségesek.”Férfi vagy, de nő akarsz lenni? A finneknél ez már nem gond!

Finnország mostantól lehetővé teszi az emberek számára, hogy legálisan megváltoztassák nemüket, és ehhez pusztán egy egyszerű bejelentést kell tenniük - írja az LGBTQ Nation. A finn törvények korábban előírták, hogy a transzneműeknek sterilizáláson kellett átesniük, ha nemet akartak változtatni, és a pszichiáter által kiállított szakvélemény is kötelező volt. Nos, ezeket az előírásokat a most elfogadott törvény eltörölte. Az új eljárás már csak annyiból áll, hogy a 18 év feletti személyek legálisan megváltoztathatják a nemüket egy hivatalos nyilatkozat megtételével, egy előírt 30 napos „gondolkodási időszak” után. Egy kitétel azért van: egy évben csak egyszer lehet nemet változtatni. Ezt a rendelkezést azért iktatták be, hogy a 18 és 60 év közötti férfiak ne bújjanak ki a sorozás alól. További „érdekesség”, hogy a törvényt támogatók közül többen 16 éves korhatárt akartak előírni a nemváltoztatáshoz. A módosítást ellenzők szerint ezzel teret adnak a férfi szexuális ragadózóknak, hogy női mosdókban, börtönökben zaklathassák a gyengébbik nem tagjait.

 

Már a fiatalok eutanáziáján gondolkozik Kanada

E heti szemlénk utolsó cikke visszatér Kanadába, ahol az eutanázia liberalizációja okoz társadalmi feszültséget. A kanadai kormány ugyanis többször módosította az úgynevezett MAID-törvényt (MAID: medical assistance in dying), amely az eutanázia kritériumait szabályozza. A jelenleg érvényben lévő MAID-törvény csupán annyit szab meg orvosi feltételként, hogy a kérelmező állapota „súlyos és orvosolhatatlan” legyen. Ráadásul 2024. március 17-étől már mentális betegségben szenvedők is kérhetik majd az orvosilag asszisztált halált. Egy parlamenti bizottság azonban azt javasolja, hogy a MAID, azaz eutanázia legyen elérhető már 18 év alatt is. A bizottság ennek elbírálására egy független, szakértőkből álló testület felállítását javasolja a kormánynak. Azt is kezdeményezik, hogy a kabinet végezzen kutatást arra vonatkozóan, hogy a kiskorúak miként vélekednek az orvosi halálba segítésről. A bizottság arra is felhívja a figyelmet, hogy javítani kell a szociális ellátórendszeren, mert fennáll a veszélye annak, hogy a szegénység helyett egyesek inkább az eutanáziát fogják választani. A törvény kapcsán maguk a liberálisok is elismerik, hogy nagyon sok hiba van vele, és ezért is halasztják a kiterjesztést 2024 márciusára.