2020. április 25-én volt az első jobboldali kétharmados választási győzelem tizedik évfordulója. Ráadásul ezekben a hetekben van a 2018-2022-es törvényhozási ciklus félideje, valamint az első szabadon választott parlament megalakulásának harmincadik évfordulója is. Ezért az Alapjogokért Központ összehasonlító kutatást készített arról, hogyan álltak az elmúlt három évtizedben a négyéves kormányzati ciklusok „felezőidejében” a különböző kormánypártok.

Ezek alapján látható, hogy a Fidesz-KDNP az elmúlt évtizedben stabilan őrizte népszerűségét, 2006 ősze óta minden országos szintű választást megnyert, és 2020-ban is rekordmértékű, a biztos szavazó pártválasztók körében 50% körüli a támogatottsága. A népszerűség nemcsak a stabil és egységes szavazóbázisnak, hanem a 2010-es éveket követő sikeres válságkezelésnek, a rendszerváltás utáni legdinamikusabb és több pilléren nyugvó gazdasági fejlődésnek köszönhető. Így részben nem okoz meglepetést, hogy az egymást követő harmadik kormányzati ciklus félidejében a kormánypártok népszerűsége a 2010-es választási eredményhez közeli értéket mutat.

Azonban azt is látni kell, hogy a következő két év rendkívüli nehézségeket állíthat a kormányzó erők elé, hiszen a koronavírus miatt kialakulni látszó globális gazdasági válság súlyos kihívás elé állítja valamennyi érintett országot. Ebből fakadóan előrevetíthető, hogy a 2020-2022 közötti évek a válságkezelésről (is) fog szólni. Ebben helyzetben azonban segíteni fogja a kormányt az elmúlt évtized kormányzati, különösen a gazdasági válságkezelés során szerzett tapasztalata, valamint az a tény, hogy az elmúlt tíz év fegyelmezett gazdaság-, és költségvetési politikájának köszönhetően Magyarország a 2008-2010-es állapotához képest sokkal jobb gazdasági állapotban foghat neki a „kárenyhítéshez”. Ha úgy vesszük, az elmúlt évtized sikeres kormányzásának ez az egyik legfontosabb eredménye, egyben fegyverténye, amire a kormány nem csak a válságkezelés során, hanem végső soron 2022-ben is támaszkodhat. A kormánypártok tehát jó kiindulópontból tekinthetnek félidőben a következő választásra, de természetesen érvényes a régi szabály: egy politikai erőnek nem a közvélemény-kutatásokat, hanem a választásokat kell megnyernie.