Alapjogokért Központ

Rólunk


Alapjogokért Központ

A Központról

Az Alapjogokért Központ budapesti székhelyű, 2013 óta működő jogi elemző- és kutatóintézet. A Központ a nemzeti identitás és szuverenitás, valamint a keresztény társadalmi hagyományok megőrzését tartja elsőrendű feladatának a 21. század felfokozott, a jog területére is kiható globalizációs és integrációs folyamatai, technológiai változásai közepette. Az intézet működésének emellett nem titkolt célja, hogy ellenpólust képezzen a napjainkban az élet számos területén túlburjánzó emberi jogi fundamentalizmussal és politikai korrektséggel szemben. A kutatási területek a jog közéleti érdeklődésre számot tartó ágainak széles skáláját ölelik fel, a klasszikus alkotmányjogi kérdésektől kezdve a választójogon át az Európai Unió jogáig. A különböző elemzésekben, értekezésekben közös azon törekvés, hogy a józan ész talaján állva megtaláljuk az egészséges egyensúlyt az egyéni szabadságjogok és a társadalom érdekei között.

A tudományos tevékenység része továbbá könyvek és tanulmányok kiadása, ismertetése . Eltökélt célunk a tehetséggondozás. A Központnak jelenleg közel 20 munkatársa van.

A Központ munkatársai

Szánthó Miklós

Szánthó Miklós

Igazgató

Szánthó Miklós, jogász, az Alapjogokért Központ jogi elemző- és kutatóintézet igazgatója. 2018 óta a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány kurátora, 2019-től elnöke. Számos magyar és idegen nyelvű jogi és politikai publikáció szerzője, több könyv társszerzője, társszerkesztője. Nős, egy leánygyermek édesapja.

Kovács István

Kovács István

Stratégiai Igazgató

Kovács István, jogász, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. Szakterülete az Európai Unió joga, az EU “alkotmányos szabályai”. Korábban az Európai Parlament és az amerikai kormány ösztöndíjasa. Számos jogi és politikai cikk, tanulmány és könyv szerzője, társszerzője. Nős, egy leánygyermek édesapja.

Törcsi Péter

Törcsi Péter

KUtatási Igazgató

Törcsi Péter, jogász, az Alapjogokért Központ jogi elemző- és kutatóintézet kutatási igazgatója. Jogi és politikai folyóiratokba rendszeresen publikál magyar és angol nyelven, gyakori vendége közéleti televízió és rádióműsoroknak, több könyv társszerzője, társszerkesztője.   

Panyi Miklós

Panyi Miklós

Igazgatóhelyettes

Panyi Miklós, jogász (ELTE), nemzetközi kapcsolatok szakértő (CEU), az Alapjogokért Központ nemzetközi ügyekért felelős igazgatóhelyettese. Egy évet az Amerikai Egyesült Államokban tanult a HAESF-ösztöndíjasaként. Dolgozott az Országgyűlésben, öt évig volt az Európai Parlamentben a néppárti frakció magyar sajtótanácsadója, négy  évig az MVM Zrt. külügyi kapcsolatok osztályát vezette. Fő kutatási területei az Európai Unió működése, regionális politika.

Pócza István

Pócza István

Vezető Elemző

Pócza István, nemzetközi kapcsolatok elemző, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Diplomáit az ELTE nemzetközi tanulmányok szakán szerezte alap-majd mesterképzésen, Európa-tanulmányok szakirányon.  2015-től 2016-ig a Migrációkutató Intézetben dolgozott, ezt követően pedig egészen 2018 novemberéig kutatóként, majd vezető kutatóként a Századvég Alapítvány munkatársa volt. Kutatási területe elsősorban az európai politika, ezen belül pedig kitüntetetten Ausztria és Németország.

Fricz Tamás

Fricz Tamás

Kutatási Tanácsadó

Fricz Tamás, politológus, közgazdász, filozófus az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója. 1994-től a Magyar Tudományos Akadémia politikatudomány kandidátusa. Tizenöt saját kötet szerzője és mintegy száz tanulmány írója.

Párkányi Eszti

Párkányi Eszter

Elemző

Párkányi Eszter jogász, az Alapjogokért Központ elemzője. Tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végezte, diákévei alatt ösztöndíjasként dolgozott az Európai Parlamentben. Szakterületei az uniós jogi és politikai folyamatok, a Brexit és az életvédelem.

Gulyás Dóra

Gulyás Dóra

Sajtófőnök

Gulyás Dóra, politológus, az Alapjogokért Központ sajtófőnöke, rendezvényszervezője. Tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen végezte, angolul és németül beszél. Korábban érdekképviseleti és PR feladatokat látott el a Magyar Sörgyártók Szövetségénél.

Horváth József

Horváth József

Biztonságpolitikai tanácsadó

Horváth József nyá. vezérőrnagy, politológus, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója. Korábban a polgári elhárítás és a katonai titkosszolgálat műveleti főigazgató-helyettese. 2017 óta rendszeresen publikál. 2019 novemberében jelent meg első kötete. Nős, egy fiú édesapja.