„Brüsszel nem Moszkva, csak egy rosszul sikerült kortárs paródia. Ha Brüsszel fütyül is, mi úgy táncolunk, ahogy mi akarunk és ha nem akarunk, akkor nem táncolunk” – fogalmazott Orbán Viktor Veszprémben, az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából elmondott beszédében. A kormányfő a magyar nemzetet szabadságharcosként, a magyar jobboldalt az ötvenhatosok politikai örököseként jellemezte, egyben megfogalmazta a jövő évi európai parlamenti választás konzervatív programját is. A miniszterelnök ünnepi beszédében ismételten megerősítette a magyar nemzeti szuverenitás sarokpontjait: nemet mondunk az illegális bevándorlásra, a háború folytatására, a genderideológiára és az Európai Egyesült Államok víziójára is. 

 Orbán Viktor szerint 1956 öröksége felvértez minket a szabadság melletti elkötelezett harcra: „Ma is elsők voltunk, akik Európát védtük a migrációtól, és elsőként javasoltuk a békét a háború helyett. Ma is elsők és egyetlenek vagyunk, akik vissza akarják tartani az európai népeket, hogy vakon meneteljenek bele egy újabb háborúba.” Véleménye szerint a magyar forradalom, annak hősiessége, bátorsága volt az igazi magyar géniusz felvillanása, és erre van szükségünk ma is.  

A miniszterelnök helyzetértékelése a magyar nemzet két karakterjegyére fókuszált: a birodalom- és kommunizmusellenességre, valamint a mindennél erősebb szabadságszeretetre. „Nekünk a szabadság életösztön. (...) A szabadságot védeni kell, különben elveszünk. Így volt ‘56-ban, 1990-ben és így van ma is”. Kiemelte ugyanakkor, hogy Európa, ahová 1990 után Magyarország visszatért, már nem az a hely volt, mint ahonnan a kommunisták kiszakították az országot: „...a nyugatiak számára a szabadság valamiféle menekülést jelentene. Szabadulj meg önmagadtól, szabadulj meg attól, aminek születtél, de legalábbis változtasd meg azt, aminek születtél. Nődd ki a múltadat. Válts nemet, válts nemzetet, válts identitást” – fogalmazott. Aláhúzta, hogy ezzel szemben Magyarország a józan ész és a normalitás talaján áll: „A gondolat, hogy ne legyek férfi, ne legyek magyar, és keresztény se legyek, olyan mintha a szívünket tépnék ki. A szabadság nekünk megérkezés, hazatalálás, vállalás. Vállald, hogy magyarnak születtél, kereszténynek születtél, nőnek vagy férfinak születtél. Apádnak és anyádnak vagy a gyermeke. Férjednek vagy feleségednek vagy a társa. Lányodnak vagy fiadnak vagy a szüleje, vállald, hogy barát vagy, és hogy a hazád fia, hazafi vagy” – húzta alá. 

Orbán Viktor ünnepi beszédében leszögezte, hogy az elvtársi kioktatás Brüsszelből és Nyugatról is megérkezik, csak más formában, mint 1956-ban: „Nem a tankok gurulnak be keletről, hanem a dollárok gurulnak be nyugatról ugyanoda és ugyanazokhoz” – szögezte le. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy 1956 példa a mai Magyarország számára is: „Az ötvenhatosok áldozata csak akkor nyer értelmet, ha a magyar szabadságot mi is védjük, éljük és örökül hagyjuk.”