Andy Harris, magyar származású amerikai kongresszusi képviselő béketárgyalásokat szorgalmaz, mert a háború "megnyerhetetlen". A képviselő, aki tavaly, és idén is videóüzenetet küldött a CPAC Hungary-re, nemrég választói fórumot tartott Washingtonhoz közel. Választóinak az amerikai államadósság folyamatos növekedését és kilátástalanságát bemutatva úgy érvelt, hogy az ukrajnai háború "megnyerhetetlen", ezért "ideje leállítani" a közvetlen amerikai támogatásokat, és Zelenszkij elnököt a béketárgyalások megkezdésére kell felszólítani.

Az államadósságról szóló prezentációját ismertetve Andy Harris képviselő azt mondta választóinak, hogy ideje lenne leállítani az Ukrajnának nyújtott közvetlen amerikai támogatást. "Ez inkább patthelyzet? Legyünk reálisak ezzel kapcsolatban. Szerintem valószínűleg igen" - fogalmazott Harris.

Az ukrán tavaszi offenzíváról is beszélt, amelynek a háború fordulatát kellett volna elérnie: „Őszinte leszek, kudarcot vallott" - mondta az ukrán ellentámadásról. A képviselő őszintén nyilatkozott a háborús győzelem kilátásairól is: „Nem vagyok benne biztos, hogy ez megnyerhető". Harris számos aggálya között szerepel a csalás vagy pazarlás lehetősége, és az amerikai élelmiszerárak emelkedése, valamint a "harmadik világháború" kirobbantásának lehetősége Ukrajna NATO-csatlakozásával. De legfőképpen a költségek: „Sajnálom, de nincs ennyi pénzünk" - mondta Harris, rámutatva az Egyesült Államok folyamatosan növekedő és vészjósló költségvetési hiányára.

„Úgy gondolom, reálisan eljött az idő, hogy béketárgyalásokat szorgalmazzunk. Tudom, hogy Zelenszkij elnök nem akarja" - mondta Harris a városházán összegyűlt tömegnek. "De Zelenszkij elnök a mi segítségünk nélkül csúnyán elveszítené a háborút. A mi segítségünkkel pedig nem nyer. Ez most egy patthelyzet" - fogalmazott.    

Ezzel Harris most csatlakozott a republikánusok keményvonalasaihoz, akik a Capitol Hillen a háború tárgyalásos befejezését szorgalmazzák.

Ezek a nézetek nem szokatlanok a konzervatív képviselőtől - mutat rá a POLITICO. Harris a kongresszusi ukrán frakció társelnöke, ukrán édesanyja a második világháború után menekült el a kommunista Kelet-Európából. A magyar felmenőkkel is rendelkező politikus a háború első hónapjaiban rendületlenül támogatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és tavaly megszavazta a kongresszus nagy, önálló ukrán segélycsomagját, amely katonai és humanitárius segélyt egyaránt támogatott az országnak az Oroszország elleni harcban.

Harris a képviselőház költségvetési bizottságának vezető tagja is, így pártja fiskális politikájának meghatározásában is nagy befolyással bír. A választói fóruma utáni interjúban arra a kérdésre, hogy támogatna-e egy újabb segélyrészletet, élesen elzárkózott: „Csak akkor, ha humanitárius segélyekről van szó. Ha nem-katonai vagy katonai pénzekről van szó főellenőr nélkül, akkor nem támogatom."

Harris új hangneme az ukrajnai segélyekkel kapcsolatban újabb jele annak, hogy a Republikánus Párt a kérdésben megváltoztatta álláspontját - aggódik a POLITICO. És ez egy előzetese annak, hogy ez a kérdés mennyire fog fejfájást okozni Kevin McCarthy házelnöknek, amikor a törvényhozók a jövő hónapban visszatérnek a szünetről. Joe Biden, elnök ősszel pedig további 24 milliárd dolláros sürgősségi támogatást kér Ukrajnának.

Andy Harris tavaly és 2023-ban is videóüzenetet khttps://alapjogokert.hu/vilagfigyelo/az-egyesul-allamok-kongresszusaban-is-erosodik-a-beketargyalasokat-surgetok-hangjaüldött a CPAC Hungary-re. Legutóbb úgy fogalmazott: „Miközben Európában bizonytalanság uralkodik, addig Orbán áll Magyarország élén."

A Magyar-Amerikai Kongresszusi Baráti Tagozat társelnöke úgy fogalmazott, büszke arra, hogy az Egyesült Államok Magyarországgal karöltve a történelme során együtt állt ki a szabadság ügye mellett, és utasította el a szocializmust, "mert a történelem megtanította országainkat arra, hogy a szocializmus és a kommunizmus doktrínái minden országot tönkretettek, ahová beszüremkedtek."

https://www.politico.com/newsletters/huddle/2023/08/17/ukraines-top-freedom-caucus-ally-gets-cold-feet-00111608