A magyar jobboldal rendre lehetőséget biztosít a magyarországi baloldalnak, hogy vizsgálja felül a dogmatikusan, a nemzetközi hálózati erők kényszerítő befolyása miatt elfoglalt liberális-progresszív álláspontját, és álljon végre a többség elvárásai és a nemzeti érdek mellé. A hazai konzervatív tábor így tett a rezsicsökkentés, a migrációs válság, a gyermekvédelem, és most az orosz-ukrán háború ügyében is.

Háború és béke új front-, és védelmi vonalakat nyitott a magyar belpolitikában is. A 2022-ben kipattant orosz agresszió a politikai élet szereplőit háborúpárti héjákra és azonnali tűzszünetet követelők táborára hasította ketté. Előbbieket a magyarországi baloldal és propagandamédiája, utóbbiakat a magyar jobboldalon találhatjuk meg. A kormánypárti többséget biztosító Fidesz és a KDNP frakcióvezetője a háború kipattanásának első évfordulóján egy közös határozati javaslatban fogalmazták meg a magyar nemzeti érdeket, ami jelenleg egyetlen szóban sűrűsödik össze: békét!

Békét mihamarabb - üzeni a pénteken végszavazásra került határozati javaslat, amit a baloldal újfent elutasított. Pedig ez a javaslat egy újabb lehetőséget teremtett a magyarországi baloldalnak, hogy kiléphessen végre pózzá merevedett dogmáiból, ám tagjai mégsem éltek ezzel a lehetőséggel. A magyarországi baloldal tehát folytatja 2022 február 24-én elkezdett, egyébként súlyos és brutális vereséget eredményező politikáját, így továbbra is támogatja és ösztönzi a további szankciókat, fegyverszállításokért és így eszkalációért kardoskodik, és cinikusan fitymálja a magyar jobboldal tűzszüneti kívánalmát és békesürgetését.

A baloldal háború- és szankciópárti nyilatkozatai gyakorlatilag a végtelenségig sorolhatók:

 • "Itt lenne a legfőbb ideje, hogy Magyarország megkezdje a direkt fegyverszállításokat." (Tordai bence, Párbeszéd) Bedő Dávid, Momentum: azért nem szavazzuk meg a békepárti nyilatkozatot, mert abban szerepel a fegyverszállítások elutasítása (ATV).
 • "A fegyverszállításokat is támogatnám, amennyiben a NATO és az EU e mellett döntene." (Márki-Zay Péter)
 • "hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is." (Márki-Zay Péter)
 • "Benne van a szövegben, hogy Ukrajnának joga van az önvédelemhez. Na de, ha nem kapnak fegyvert, akkor hogyan védjék meg önmagukat?" (Gréczy Zsolt, Demokratikus Koalíció)
 • "4. Biztonsági és becsületbeli kötelesség Ukrajna támogatása.
  5. A magyar kormány aljas, Putyin-barát politikája szégyenletes. Békepártisága Putyin diktálta békét takar.
  6. Magyarországnak kötelessége lenne egyértelműen támogatni Ukrajna honvédő háborúját.
  7. Ki kell űzni az oroszokat Ukrajnából. Ez a háború végső célja." (Gyurcsány Ferenc, Demokratikus Koalíció)
 • "hazudnak akkor, amikor azt állítják, hogy itt az energiapiacért a szankciók a felelősek"
 • "Nincs olyan, hogy szankciós infláció!" (Szabó Tímea, Párbeszéd)
 • "Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja, és ennek megfelelően is cselekszik. Támogatja Ukrajnát minden olyan EU- és NATO-körben közösen megállapodott eszközzel" (Párbeszéd, békepárti határozati javaslathoz benyújtott módosító)