Hűséges olvasóink jól tudhatják már, hogy a nemek kettéválasztása nagyon maradi hozzáállás. Az Atlantic egyik újságírója szerint a sportban is nyugodtan versenyezhetnének együtt a lányok és a fiúk. A magyarázat egyszerű: a nem bármikor megváltozhat.

A genderkompatibilis névmások használata nem könnyű feladat, sokan buktak már bele. Ennek esett legutóbb áldozatul a kanadai Zöldek pártjának vezetése, azonban szerintük a “névmás tévesztés” tudatos, megtervezett lépés volt belső ellenzékük részéről.

A kritikai fajelmélet hívei egyre több mindenről “fedezik fel”, hogy az bizony a fehér felsőbbrendűség ékes példája. Most egy kanadai matektanár jutott el addig, hogy a 2+2 nem is négy, hanem: fehér felsőbbrendűség.

New York polgármestere elég sokszor kerül önellentmondásba. Legutóbb a város rendőreit szidta, pedig korábban maga is a rendőrség kötelékében szolgált. Most viszont nyugodtan bulizott, amíg a városba érkező menekültek ezrei az utcán aludtak.

E heti PC-szemlénkben olvashatnak még a fizetett Trump-szidásról, a dallasi esélyegyenlőségről, a kétes LMBTQ+ segélyoldalról, valamint Lisa Simpson vélt coming outjáról.

Rajta hát!


Elavult a nemek szétválasztása a sportbanNem mindennapi megállapítással állt elő az Atlantic egyik újságírója, Maggie Mertens. Szerinte a sportban a nemek szerinti elválasztás már ódivatú, és teljesen felesleges. Mint fogalmaz: „Azonban egyre gyakoribbá válik, hogy ezek a (nemi) határok elmosódnak, mivel a Z-generáció tagjai nagyobb valószínűséggel utasítják el a szigorú nemi kettősséget, mint elődjeik.” Mertens szerint a sportban használt nemi különbségtétel altámasztja azt a “tévhitet”, miszerint a fiúk erősebbek és gyorsabbak, mint a lányok. Úgy véli, hogy ezt az elképzelést már évek óta megkérdőjelezte a tudomány. Egy általa megkérdezett szakorvos azt mondta, hogy a nem dinamikus és állandó változásban van. A kutató azt is hozzátette, hogy nincs értelme nemek szerint elkülöníteni a sportágakat annak érdekében, hogy megvédjük a női sportolókat a sérülésektől. Mertens ugyanakkor meg sem említi Lia Thomas esetét. A transznemű úszót már évek óta éri kritika, miszerint férfi fizikumából adódó előnyökkel a lányok nem tudják felvenni a versenyt. Sok női sportoló úgy véli, ezzel pont az ő álmukat és munkájukat teszik tönkre.

Névmás botrány a kanadai zöldeknél

Visszatérő téma hírszemlénkben, hogy egyesek elhasalnak a genderkompatibilis névmások használatán. Kanadában ennek újabb fejezetét láthattuk, ahol a Zöldek pártjának szeptember 3-i Zoom megbeszélésén rossz névmást használtak Amita Kuttner vezető tisztségviselő megszólítására. A 32 éves politikus ugyanis nem-bináris és pánszexuális, ezért az „ők” (they, them) névmást használja, de az online tanácskozáson mégis a “she”, azaz az angol női névmással hivatkoztak rá. Egy későbbi nyilatkozatában Kuttner elítélte a "félreértelmezést", mondván, hogy az incidens megbántotta, és „elszigeteltnek” érezte magát. Ezután utalt arra, hogy a szörnyű tett "egy nagyobb viselkedésmintát tükröz, amelyet a pártban néhányan mutatnak". A párt egyik szárnya helyreállító folyamatot követelt a Zöldeken belüli "zaklatások" felszámolására. A nagy névmás baki végül a párt elnökének, Lorraine Rekmansnak a székébe került, aki távozni kényszerült. Később a párt egyik képviselője, Krystal Brooks is lemondott. Szerinte azonban Kuttner “félrenevezése” megtervezett volt, hogy indokot találjanak a jelenlegi pártvezetés hitelének aláásására.

Jön az egyenlőségi terv Dallasban

“Hatalmas mérföldkőhöz” érkezett Dallas városa. A városi tanács ugyanis elsöprő többséggel hagyta jóvá a Faji Egyenlőségi Tervet (Racial Equity Plan, REP), melyet a Faji Egyenlőségi és Befogadási Hivatal (OEI) dolgozott ki. A REP átfogó stratégia, amely minden egyes városi hivatal számára intézkedéseket fogalmaz meg a faji, etnikai és társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek kezelésére. A városvezetés így kommentálta a döntést: „Ez a történelmi jelentőségű szavazás a dallasi vezetés elkötelezettségét mutatja, amely a méltányosságot helyezi a közszolgák munkájának előterébe, akiknek küldetése, hogy tovább javítsák a város történelmileg alulreprezentált csoportjainak életminőségét.” Az OEI Dallas lakosainak folyamatos bevonását tűzte ki célul, valamint a REP folyamatos finomítását helyezte még kilátásba.
Kapsz 400 dollárt, csak szidjad Trumpot!

Újabb álhírgyár bukott le a közelmúltban. Az ügyvéd és TikToker, Preston Moore egy videóban felfedte, hogy a Good Information Foundation 400 dollárt próbált neki fizetni azért, hogy megalapozatlan pletykákat és álhíreket terjesszen 2021. január 6-áról, Trump elnökről és a 2020-as elnökválasztási kampányáról. "Épp most ajánlottak fel nekem 400 dollárt, hogy készítsek egy Donald Trump-ellenes propagandaposztot a január 6-i nyomozással kapcsolatban, ami egyáltalán nem igaz" - mondta Preston. A TikToker azt is leírta, milyen instrukciókat kapott a poszthoz, így például: bűnös összeesküvést mondjon puccskísérlet helyett, és ne azt mondja, hogy Trump és szövetségesei, hanem hogy Trump republikánusai. Külön pikantéria, hogy a Good Information Foundation vezetője Rick Stengel, az Obama-kormányzat volt külügyi államtitkára, aki korábbi beszédében a dezinformációtól féltette az amerikai demokráciát.2+2 néha fehér felsőbbrendűség