Hűséges olvasóink jól tudhatják már, hogy ha egy film homoszexuálisokról szól, annak kötelező érvényűen kasszasikernek kell lennie. Nos, a közelmúltban megjelent „Bros” című alkotás esetében ez nem így lett, és a főszereplő emiatt kifakadt a Twitteren.

Vajon béranyát igénybe vehetnek-e az azonos nemű párok, mint munkahelyi egészségügyi szolgáltatást? Erről indult vita nemrég az Egyesült Államokban, melynek középpontjában egy New York-i homoszexuális pár áll. Az ügyet perre vitték, amely szövetségi szintű precedenst jelenthet a jövőben.

Furcsa szakvélemény hangzott el az amerikai Kongresszusban. Az egyik meghallgatáson ugyanis “kiderült”, hogy bárki, akinek méhe van, az terhes lehet. Természetesen teljesen függetlenül attól, hogy nő vagy férfi az illető.

A transznemű sportolók okozta gikszerek visszatérő történetek szemléinkben. Ezúttal egy vermonti női öltözőben okozott galibát egy magát nőnek gondoló férfi. Az iskola vezetése azonban a lányokat tette felelőssé.

E heti PC-szemlénkben olvashatnak még a vegetáriánus étrendről végzett kutatásról, a példakép ambíciókat dédelgető drag queenről, a fiatalkorúakon végzett nemváltó kezelések helyesléséről, valamint egy lebukott gyermekkorházról.

Rajta hát!


A homofóbok miatt lett ekkora bukta a “Bros”

Meglehetősen rosszul kezdett az amerikai mozikban a Bros című film. Az alkotás egy romantikus komédia, mely egy homoszexuális férfi pár együttéléséről szól. A film 4,8 millió dolláros bevételt hozott, és ezzel a negyedik helyen zárt a hétvégén az amerikai mozikban. A főszereplő szerint ez bukás, és erről az országban jelenlévő homofóbia tehet, valamint az, hogy a heteroszexuálisok nem mentek el megnézni a filmet. A humoristából lett színész, Billy Eichner Twitteren úgy fogalmazott: „Sajnos ilyen világban élünk. Hiába a lelkes kritikák, a jó pontszámok a Rotten Tomatoes-on, a CinemaScore-on, stb; az emberek egyszerűen nem mentek el a Bros-ra, különösen az ország bizonyos részein.” Végül bejegyzését azzal zárta, hogy aki nem homofób őrült, az menjen el egy vetítésre.


 


Jogi háború alakult ki egy azonos nemű pár „lombikbébihez való jogáról”

A Guardian oldalán jelent meg egy terjedelmes írás, melyben Corey Briskin és Nicholas Maggipinto történetét taglalják. A New Yorkban élő homoszexuális pár 2016-ban házasodott össze, és eltökélték: béranyától szeretnének maguknak gyerekeket. Később kiderült, hogy ennek költsége óriási lenne: közel 200 ezer dollár, azaz több, mint 85 millió forint. Erre nem volt pénzük, de kiderült, hogy Briskin munkahelyén a lombikbébi kezelés (IFV) beletartozik a munkáltató által fizetett egészségbiztosítási szolgáltatások közé. Briskin New York városának dolgozott kerületi ügyészhelyettesként, azonban a hivatal szabályzata kizárta őket a lombikbébi kezelésre jogosultak sorából. A szabályzat szerint csak a heteroszexuálisoknak és a leszbikusoknak jár az egészségügyi „szolgáltatás”. A homoszexuális pár szerint ez diszkrimináció, vagy ahogy ők fogalmaztak: „egy olyan időszak terméke, amikor volt egy tévhit, egy sztereotípia, egy előítélet a két férfiból álló párokkal szemben.” Áprilisban Briskin és Maggipinto csoportos keresetet nyújtott be az Egyesült Államok Egyenlő Foglalkoztatási Esélyek Bizottságához (EEOC) New York városa ellen, beperelve Briskin korábbi munkáltatóit jogellenes munkahelyi diszkrimináció miatt. Ha nyernek, a munkáltatók és az egészségbiztosítók szerte az Egyesült Államokban nyomás alá kerülnek, hogy változtassák meg politikájukat úgy, hogy a homoszexuális férfiak ugyanolyan hozzáférést kapjanak a termékenységi ellátásokhoz, mint bárki más. Mindenesetre az ügy új kérdéseket vetett fel világszerte a béranyaság kapcsán.

Szomorúbbak lehetnek a vegetáriánusok

A vegetáriánusok kétszer olyan gyakran szenvednek depressziótól, mint a húst fogyasztók - derül ki brazil kutatók új tanulmányából, amelyet a Journal of Affective Disorders című folyóiratban tettek közzé. A kutatók szerint a depresszió többször figyelhető meg húsmentes étrend esetén. A kutatásban több mint 14 ezer 35 és 74 év közötti résztvevőt követtek nyomon hat hónapon keresztül. A részvevőket ez idő alatt olyan pszichológiai kérdőívekkel tesztelték, melyet a gyakori mentális zavarok diagnosztizálására használnak. A vegetáriánusoknál kétszer annyi depressziós tünetet figyeltek meg, mint a húsevőknél ugyanezen időszak alatt. Még akkor is, ha olyan változókat is figyelembe vettek, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a fizikai aktivitás.


Gyerekek példaképe akar lenni a drag queen

Inspirálni szeretné a fiatal, queer gyerekeket Sminty Drop, aki egy 23 éves "szexi cyberpunk" drag queen. Sminty a RuPaul által fémjelzett “Drag Queen leszek” című műsor negyedik évadának egyik versenyzője. A “szexi cyberpunk” ugyanakkor példakép is szeretne lenni, méghozzá a szülővárosában, Clitheroe-ban, ami egy vidéki kisváros Angliában, Manchester közelében. Sminty szerint senki sem tudott igazán kitörni erről a környékről, legtöbben ott ragadnak „átlagos” életet élve, de ő neki sikerült a rivaldafénybe kerülnie. A drag queen úgy fogalmazott: „Azt akarom, hogy más queer gyerekek a szülővárosomban bálványként nézzenek rám, és hogy azt gondolják: oké, én is kijuthatok innen.”


 


Nincs semmi a baj a transznemű gyerekekkel

Mi olyan ijesztő a transznemű gyerekek kapcsán? Ezzel a címmel közölt véleménycikket a Vox oldalán Emily St. James. Az író szerint a nemet váltani kívánó fiatalkorúak körüli vitát csupán a média fújja fel, amúgy teljesen természetesnek kéne lennie. Emily szerint ezért hoz egyre több amerikai állam olyan döntést, amely meggátolja a nemváltó beavatkozásokat a gyerekeknél. Szerinte ez nem is elsősorban a gyerekekről szól, hanem a szülők félrevezetéséről, mert nincsen semmi baj azzal, ha gyermekünk transznemű. A szerző még magát az orvosi beavatkozást is megvédi: „A pubertásblokkolók hatásai visszafordíthatók, de maga a pubertás, amit a transznemű gyerekek nélkülük átélnének, nem. A pubertás beleírja magát a csontjaidba. Blokkolók nélkül a transznemű lányokat, akik ugyanolyan lányok, mint bárki más, arra kényszeríti, hogy arcszőrzetet és széles, szögletes vonásokat növesszenek, a transznemű fiúkat pedig arra, hogy melleket és széles csípőt. Hatását csak nagyon drága és nehezen hozzáférhető műtétekkel lehet visszafordítani felnőttkorban, és még akkor is csak részben.” Hozzáteszi, hogy a nemváltó eljárásokat is feleslegesen démonizálják, mivel azok már közel ötven éve jelen vannak a modern orvoslásban.

 

Hivatalos: az USA-ban is teherbe eshetnek a férfiak

Szürreális szakvéleményt hallgatott meg az Egyesült Államok kongresszusa. Dr. Bhavik Kumar, a Planned Parenthood Gulf Coast alap- és transzellátásért felelős orvosi igazgatója meghallgatásán kijelentette: „A férfiak is teherbe eshetnek, különösen a transznemű férfiak.” Kumar a Képviselőház Felügyeleti és Reformbizottságának meghallgatásán tanúskodott. Az ülést a demokraták hívtak össze azért, hogy megvitassák, hogyan árthat a pácienseknek az abortuszok korlátozása. A meghallgatáson Andrew Clyde, republikánus képviselő megkérdezte Kumartól: „A biológiai férfiak is teherbe eshetnek?” Kumar határozott választ adott: „Akinek van méhe, képes lehet teherbe esni, akár nő, akár férfi. Ez nem jelent különbséget." Clyde röviden válaszolt is: „Oké, itt végeztünk.” Hozzátette: „Nem hiszem el, hogy ezt tisztázni szükséges, de a férfiak nem eshetnek teherbe és nem szülhetnek, függetlenül attól, hogy hogyan azonosítják magukat.”Lebukott a gyermekkorház: évek óta van nemváltó kezelésük kiskorúaknak

A Maine állambeli Barbara Bush Gyermekkórház a "transznemű gyermekeknek" nyújtott szolgáltatásokat népszerűsít - derül ki egy videóból, amelyet a Libs of Tik-Tok tett közzé a Twitteren. Ezen egy 9 éves fiú látható, aki transzneműként azonosítja magát, és megfordult a Barbara Bush Gyermekkórház klinikáján. Erin Belfort, a klinika pszichiátere azt mondta: "Ezek a gyerekek nem csak úgymond vágynak arra, hogy a másik neműek legyenek. Tényleg bejönnek az irodámba, és azt mondják: nem vagyok lány, vagy nem vagyok fiú.” Az ügy pikantériája, hogy a videó egy 2016-os televíziós műsorból származik. Magyarán már régóta zajlanak nemváltoztató beavatkozások a gyermekkorházban, vagyis évek óta adnak gyerekeknek pubertásgátlókat, hormonkezeléseket, valamint útmutatót a nemi szerveik elrejtéséről.


 


A transznemű csapattárs kedvéért kitiltották a lányokat az öltözőből