Az Európai Tanács 2022 júniusában fogadta el a hatodik szankciós csomagot, amely megtiltja, hogy az EU Oroszországból nyersolajat és bizonyos kőolajtermékeket vásároljon, importáljon vagy vegyen át. Az olajembargó alkalmazására fokozatosan került sor, a nyersolaj esetében már december 5-étől, míg a finomított kőolajtermékek esetében 2023. február 5-től lép hatályba a tilalom.

A tilalom veszélyeztetné a régió ellátásbiztonságát, ezért a magyar emberek érdekében a magyar kormány mindent megtett azért, hogy engedményt kapjunk. A magyar kormány más tagállami kormányokkal együtt sikeresen elérte, hogy február 5-e után is tudjon kőolajtermékeket exportálni Magyarország és Szlovákia.  A Mol úgy nyilatkozott, hogy február 5-e után fennakadások nélkül tudja biztosítani a hazai üzemanyag-ellátást, hiszen zavartalanul tudja feldolgozni a Barátság vezetéken érkező orosz kőolajat, illetve az ársapka kivezetésével az import is vissza tud jönni. 

A kiharcolt engedmény alapján a Mol behozhat orosz nyersolajból készült termékeket, de csak olyan mértékben, amilyen arányban nem orosz eredetű olajat használtak a finomításkor. Ez az engedmény a régió többi államára is vonatkozik. A Mol így a pozsonyi finomítóból továbbra is behozhat, illetve a százhalombattaiból értékesíthet olyan üzemanyagot, amely orosz kőolajból készült. Mindkét finomító körülbelül 30 százalékban nem orosz eredetű nyersanyagot dolgoz fel, így ennek megfelelően az itt előállított üzemanyagnak 30 százalékát lehet majd exportálni. A régió ellátásbiztonsága szempontjából ez egy rendkívül fontos engedmény, hiszen a pozsonyi finomító így képes az osztrák, cseh és lengyel piacokra is terméket szállítani.

Ugyanakkor az olajembargó miatti orosz kiesés szűkíti a kínálatot és ahhoz vezet, hogy Európa egyre távolabbról és egyre drágábban jut hozzá a nyersanyaghoz, illetve az olajtermékekhez. A kiesett mennyiséget kínai, indiai, valamint közel-keleti finomítókból próbálja az EU pótolni, ezek azonban jelentős részben orosz kőolajat dolgoznak fel, így ugyanúgy orosz eredetű olajat fog vásárolni az Európai Unió. Ez megkérdőjelezi a szankciók oroszokra gyakorolt hatását.

A szankciók nem úgy működnek, ahogy azt az Európai Unió eredetileg tervezete, a háborúnak nem lett vége, ennek ellenére Brüsszel újabb szankciók bevezetésére készül. A magyar kormány kikérte az emberek véleményét Brüsszel elhibázott szankcióiról egy Nemzeti Konzultáció keretében, ahol 1 millió 389 ezer ember mondta el véleményét és 97%-uk elutasította a súlyos károkat okozó szankciókat. 

Brüsszelből nem számíthatunk semmi jóra, csak szankciókra. A magyar kormány azonban továbbra is mindent megtesz, hogy megvédje a magyar embereket. A szankciók káros hatásaival szemben segíti a bérek vásárlóerejének megvédését a rezsicsökkentés fenntartása az átlagfogyasztás mértékéig, a kamatstop és az élelmiszerárstop.