„Együtt erő vagyunk!” – ezzel a mottóval rendezi meg idén újra az Alapjogokért Központ a jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi dzsemboriját, a Konzervatív Politikai Akció Konferenciát (CPAC) Budapesten. A május 4-én és 5-én tartandó CPACHungary főszónokának a szervezők ebben az évben is Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét kérték fel.

A CPAC eredetileg a ’70-es évek óta az amerikai jobboldal éves nagygyűlése, az első európai fórumot tavaly szervezte meg az Alapjogokért Központ a magyar fővárosban. Az akkor az „Isten, haza, család” értékvilágára összpontosító, több mint 1500 embert – köztük közel 200 külföldi döntéshozót, újságírót, influenszert – megmozgató rendezvény óriási érdeklődést váltott ki: szövetségeseinkkel még szorosabb barátságot sikerült kialakítani, a balliberális oldal pedig hisztériarohamban tört ki.


Nem hiába. A Központ partnere, az American Conservative Union (ACU) által útjára indított CPAC egyébként is zászlóshajója a jobboldali erők építkezésének, az idei CPACHungary fókuszában pedig a liberálisok rémálma, a nemzeti erők nemzetközi összerendeződése fog állni. A magyar kormányfő a tavalyi rendezvényen elmondta a konzervatív sikerrecept 12 pontját, több között azt is: a saját szabályaink szerint kell játszanunk, barátokat kell keresnünk és közösséget kell építenünk. A magyar jobboldal ebben a folyamatban pedig szellemi és politikai motorként tud működni. A 2023-as CPACHungary ennek megfelelően egyedülálló platformot fog biztosítani arra, hogy észak- és dél-amerikai, európai, japán, izraeli és ausztrál szövetségeseinkkel közösen mondhassuk el: „United we stand” – azaz „Együtt erő vagyunk!”