Egy éve soha nem látott többség mozdult meg a kampány során a békét zászlajára tűző nemzeti oldal mellett az országgyűlési választáson. A rendszerváltoztatás óta egyetlen politikai erő sem szerzett annyi szavazatot, mint az Orbán Viktor által vezetett jobboldali lista, amelyre 3 060 706 voks érkezett 2022. április 3-án. Míg a kormánypártok erősödtek, a háborús retorikát folytató baloldalon a külföldi finanszírozás és a teljes összefogás sem segített, történelmi vereséget szenvedtek el.

A Fidesz-KDNP támogatottságában ráadásul lényegi változás azóta sem következett be, a közvélemény-kutatások szerint egy most vasárnapi választáson is a tavalyihoz hasonló eredményt tudnának elérni. A töretlen választói bizalom azt mutatja, hogy a magyar emberek többsége továbbra is az Orbán Viktor által vezetett kabinetet tartja alkalmasnak arra, hogy megküzdjön a szomszédos Ukrajnában dúló háború, és a szankciókból fakadó infláció kedvezőtlen hatásaival.

A mérések mellett az időközi választások eredményeiből is az olvasható ki, hogy a baloldal mostanáig sem tudott talpra állni, képtelenek bővíteni bázisukat, ami nem is csoda, hiszen folytatják azt a tradíciót, hogy a legéletbevágóbb kérdésekben szembe mennek a választói akarattal. Ennek hátterében ott áll a guruló dollárok ügye, mely igazolta, hogy a baloldal idegen érdekek szolgálatában áll a magyarok véleményének képviselete helyett.

A kormánypártok magas népszerűségének egyik oka az, hogy betartották legfontosabb választási ígéretüket, és a nemzetközi nyomás ellenére sem hagyták, hogy Magyarország belesodródjon a háborúba. A parlamenti többség a múlt héten erősítette meg egy határozat elfogadásával béke melletti elkötelezettségét. A baloldal ezt a békepárti állásfoglalást elutasította, egyben megerősítette háborúpárti narratíváját, melynek alaphangját még bukott miniszterelnök-jelöltjük adta meg, amikor – a külföldi elvárásnak megfelelően – már a konfliktus kitörését megelőző napokban arról beszélt, hogy haditechnikai eszközök mellett akár katonákat is hajlandó volna a frontra küldeni.