Az Európai Parlament plenáris ülésén 2023. június 1-jén vitát tartottak, majd szavaztak „Az Európai Unió valamennyi demokratikus folyamatába történő külföldi beavatkozásról, többek között a dezinformációról” című jelentésről. A jelentést az Európai Unió valamennyi demokratikus folyamatába történő külföldi beavatkozással, többek között a félretájékoztatással foglalkozó különbizottságának (ING2) ülésén mutatták be korábban. A jelentést megszavazták a magyar érdekek ellen áskálódó háborúpárti dollárbaloldal képviselői: Cseh, Donáth, Dobrev, Molnár, Ara-Kovács, Gyöngyösi, Ujhelyi és Rónai.

A jelentés utal arra, hogy orosz és kínai befolyásolási kísérletekre került sor Magyarországon. Kritizálják a paksi atomerőműberuházást, amely hazánk energiaellátásának biztonsága és a magyar gazdaság növekedésének hosszú távú garantálása szempontjából rendkívül fontos. Kifogásolták a partnerségi együttműködéseket is, amelyeket az uniós egyetemek kínai szervezetekkel, köztük a – Magyarországon is működő – Konfuciusz Intézetekkel tartanak fenn. Kína és Európa régóta stabil kereskedelmi partnerek, ezért Európának is fontos a kínai piac és az, hogy minél több kínai nyelvet ismerő legyen jelen Európában, amelyhez jelentős segítséget nyújt a Konfuciusz Intézet oktató tevékenysége.

A jelentés szerint „Magyarország nem tett jelentős lépéseket annak érdekében, hogy csökkentse energiafüggőségét Oroszországtól”. Ez nyilvánvalóan téves megállapítás, mivel a kormány rengeteget tett azért az elmúlt 13 évben, hogy Magyarország energetikai függősége csökkenjen Oroszország felé, hazánk azonban egy tengerparttal nem rendelkező ország, nem hanyagolhatjuk el az Oroszországból csővezetékeken keresztül érkező energiát, hiszen a magyar energiaszükséglet fele Oroszországból érkezik. Ez nem politikai kérdés, hanem biztonsági kérdés. Magyarországot emellett oroszbarátsággal is vádolják, a valóság azonban az, hogy Magyarország nem áll sem az ukránok, sem az oroszok pártján, hanem azonnali tűzszünetet és békét szorgalmaz már a háború kezdete óta. Ezért nem tudja támogatni sem a fegyverszállításokat, sem az elhibázott szankciókat, mert kormányunk az emberek jólétét, és életét helyezi politikájának központjába és minden zsarolás ellenére ki akar maradni a háborúból.