Ugyan egy ideig azt mondták, az orosz energiahordozók nem eshetnek a szankciós csomagok hatálya alá, 2022 első féléve azzal telt, hogy a nyilvánosság előtt zajló szankciós vita, majd az energetikai szankciók folyamatos lebegtetése és későbbi bevezetése súlyos ellátási zavarokat okoztak a piacokon, az államok pánikvásárlásai pedig olyan keresletet generáltak, ami soha nem látott magasságokba lökte az energiahordozók, és ennek következtében egy sor más termék árát.

Merthogy régi bölcsesség, hogy ha az energia ára elszabadul, akkor az minden más terméket, például az élelmiszereket is jelentősen drágítja.

Ez a hatás érzékelhető Magyarországon is, amikor vásárolni megyünk. Olyan élelmiszerek ára lőtt ki a brüsszeli szankciók miatt, amelyek korábban jelentősen olcsóbbak voltak. A helyzet kezelésére vezette be a kormány az árstopok rendszerét, hogy ezzel az eszközzel védje a magyar embereket az alapvető élelmiszerek árának folyamatos emelkedésétől.

Bizonyos termékeket tehát ársapka védelmez jó ideje, ám eközben az is megfigyelhető volt, hogy minden más termék ára is jelentősen megemelkedett - talán már azon a mértéken is túl, mint amit a brüsszeli, szankciós infláció indokolt volna.