A felnőtt budapesti lakosok 95 százaléka szerint fontos, hogy Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely képes legyen együttműködni a magyar kormánnyal. 92 százalékuk azt is elvárja, hogy helyi és ne országos ügyekkel foglalkozzon hivatali ideje alatt – derül ki az Alapjogokért Központ aktuális, Budapesten végzett közvélemény-kutatásából.

Kevesebb mint egy év múlva Magyarországon önkormányzati választásokat fognak tartani – egy napon az európai parlamenti szavazással – ahol a 2019 óta hivatalban lévő főpolgármester mandátumáról is dönthetnek a budapesti választók. Karácsony Gergely városvezetői ciklusa nem nevezhető sikertörténetnek: 2018 után 2022-ben is miniszterelnöki ambíciói dédelgetésével volt elfoglalva, miközben a főváros ügyeit a Gyurcsány Ferenc által kijelölt főpolgármester-helyettesek és tanácsadók kezébe adta. Ennek számos következménye lett: Budapestet csatatérként, az „ellenállás” legfőbb bázisaként használják azóta is. A Demokratikus Koalíció elnöke egy évvel a választások előtt üzente meg Karácsonynak, hogy a fővárost még direktebb politikai célokra kell felhasználni. Az eredményt ismerjük: politikai és gazdasági csődhelyzet, háborúpárti kiszólások, korábbi egyezségek egyoldalú be nem tartása, a magyar kormánnyal folyamatos konfliktuskeresés jellemzi az azóta eltelt időszakot. Az már csak hab a tortán, hogy a főpolgármester szerint ezekben a vészterhes időkben nem felelőtlenség olyan álhíreket terjeszteni, minthogy Magyarország hadban áll Oroszországgal.

A politikai céloknak alárendelt főpolgármesterség a számokon is tetten érhető. A fővárosi válaszadók ugyanis nem ezt várják el a választott helyi vezetőtől. Éppen ellenkezőleg: az a fontos számukra, hogy Budapest főpolgármestere ne felesleges vitákat és látszatintézkedéseket valósítson meg, hanem tudjon együttműködni a kormánnyal, valahogy úgy, mint Tarlós István városvezetése idején. Ebben pártpolitikai táborokon átívelő egyetértés van: a kormánypártiak 95, míg a kormánykritikus válaszadók 94 százaléka osztozik az együttműködést pártoló állásponton.

A fővárosban élők nem csupán az együttműködés hiányát nézik rossz szemmel, hanem azt is, ha egy választott politikus nem a feladataira koncentrál. Karácsony Gergely gyakran országos jelentőségű ügyek képviseletével, és nem a budapestiek érdekeit szolgáló problémák megoldásával van elfoglalva. A véleményklíma azonban egyértelmű: a budapesti megkérdezettek 92 százaléka mondta azt, hogy a főpolgármesternek többnyire, vagy teljes mértékben helyi ügyekkel kell foglalkoznia. Ahogy az előző esetben, úgy itt is egyetértés mutatkozik a kormánnyal szimpatizáló és azzal kritikus válaszadók között. Vagyis legyen szó bármilyen párt szimpatizánsáról, ők a forgalmi dugók és a botrányos politikai ügyek – lásd Városháza-gate – megoldását sürgetik, nem azt, hogy miniszterelnök-jelölt legyen a regnáló főpolgármester.

A számokat látva nem meglepő, hogy Gyurcsány Ferenc nem hagyta még jóvá Karácsony újrázását a főpolgármesteri posztért. Ahogy 2019-ben, úgy 2024-ben is megpróbálhat a DK egy önálló jelölttel újfent úrrá lenni az ellenzéki térfélen.