Orbán Viktor Európa perifériára szorulásának gyógymódját mutatta be a tekintélyes svájci konzervatív hetilap, a Weltwoche kilencvenedik jubileumi ünnepségén. A világrend átalakulása idején az ismételt európai felemelkedés csak az önrendelkezés visszanyerésével lehetséges, ezért a magyar recept szerint szükség van az európai hadiképességek felépítésére, a nemzetállamok Európájának érdekeit szem előtt tartó klasszikus irányításhoz történő visszatérésre, egy új konzervatív vezetői generáció kinevelésére, a blokkosodás helyett az előnyös együttműködés keresésére világszerte, a határok feletti uralom visszavételére, illetve a keresztyén kultúra megvédésére.

A kormányfő rámutatott, hogy Európa önrendelkezése azt követően gyengült meg, hogy Ronald Reagan elnöksége után megtört a nyugati világ sikeres belső együttműködésének alapja, a keresztény Egyesült Államok és a keresztény Európa tandemje. Az amerikai progresszív hatalomátvétel az öreg kontinens életét is áthatja, Európa elvesztette önálló kereszténydemokrata hangját, az azt megszólaltató vezetőket a liberális mainstream végrehajtó bürokratái váltották.

Európának le kell törnie a kezéről azt a láncot, melynek másik végén az amerikai progresszív liberálisok helytartói állnak, hiszen így ismét szuverén szereplővé válhat. Ezt létfontosságúvá teszi az, hogy a tengerentúli baloldal ténykedése az Egyesült Államok gyengüléséhez vezetett, a süllyedő hajó gályarabjainak sorsa pedig a végtelen alámerülés. Az Európai Unió jelenleg ennek a folyamatnak a részese, ezért van szükség arra, hogy a saját érdekeit követve elinduljon a felszín irányába és olyan vezetőket válasszon, akik érzékelik a veszélyt, illetve rendelkeznek az annak elhárításához kellő képességekkel és akarattal.